Sport Skidor Sport-topp

Nilsson tvåa i sprintpremiären

Den första stora seniorsegern dröjer. Men med ännu en andraplats fick Stina Nilsson en inledning i världsklass på skidsäsongen. Bara norska Maiken Caspersen Falla blev för svår i världscuppremiärens klassiska sprint.Och med en kvartsfinal skaffade sig Charlotte Kalla ett bra läge i kampen om slutsegern i minitouren i Ruka.

Stina Nilsson visade att formen från Sverigepremiären förra helgen är minst lika bra nu. Skillnaden var att "Silver-Stina" fick nöja sig med andraplats i den internationella konkurrensen.

Men hon hade åkare som Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Östberg, Ida Ingemarsdotter och Heidi Weng bakom sig.

Så det var ännu en andraplats som gladde.

– Det här var ett jättebra kvitto. Det blev bättre och för varje heat, Men i finalen var Maiken för bra. I kvarten fick jag inte fast skidorna, de var jättebra i semin, men då åkte jag tekniskt dåligt, sade Stina Nilsson, som tog tre silver i VM i Falun i våras.

Dags för distans

Hon har även två andraplatser från världscupen tidigare – frågan är när den första segern kommer för Sveriges stora kvinnliga talang. Redan i helgen – minitouren fortsätter med 5 kilometer fristil och en klassisk jaktstartsmil – kan Nilsson visa att hon växt även som distansåkare.

– Jag har egentligen inte ändrat i träningen. Bara tränat mer, i år blir det en bit över 800 timmar, sade hon.

Ännu fler träningstimmar har Charlotte Kalla bakom sig. Och hon har högre förväntningar än den 14:e plats hon fick efter att ha blivit utslagen i kvartsfinal.

– Inte riktigt vad jag hade hoppats på. Jag hade velat ta mig längre än en kvartsfinal i och med att det här är en tour. Bara att försöka glömma det här, sade Kalla.

– Det var svårt att få fast skidorna i dag, det var ganska glatt i spåren.

Sekundövertag

Norskan Therese Johaug, den på papperet hårdaste konkurrenten i kampen om den sammanlagda segern i minitouren i Ruka, åkte också ut i kvartsfinalen på bakhala skidor.

Och Kallas besvikelse kanske mildras av att hon fick ett par sekunders övertag på Johaug inför fortsättningen.

– Vårt lopp blir väl på söndag, sade Johaug om duellen med svenskan.

För två år sedan åkta Kalla också ut i kvarten i sprinten, men slutade ändå tvåa bakom nu gravida Marit Björgen.

– Jo, men det är ju viktiga sekunder som står på spel, sade Kalla.

Kalla fick se två svenska lagkamrater, utöver Nilsson, framför sig i resultatlistan. Veteranen Ida Ingemarsdotter tog sig till final, men väl där slutade hon sist. Färskingen Eva Settlin, en 23-åring från Hudiksvall som är med i det blågula utvecklingslaget, imponerade stort på väg fram till semifinalen där hon föll bort.

– Jag hade all fokus på prologen i dag för att ta mig vidare, men det blev ju lite mer, sade en nöjd Settlin.

Anders Wiklund/TT