Nyheter Sverige

Nioåring skadad i fyrverkeriolycka

Det blev en relativt lugn nyårsnatt men det blev också en del fylla och bråk. Arkivbild.
Det blev en relativt lugn nyårsnatt men det blev också en del fylla och bråk. Arkivbild.

Nyårsnatten blev relativt lugn på många håll i landet, men den innehöll också en del fylla och bråk.Minst tre barn skadades av fyrverkerier – en nioårig flicka vårdas för svåra skador.

– Hon och familjen skulle fira av året och de hade en bombtårta som skjuter ut flera fyrverkerier. De gjorde som man ska, det var plant och de höll avstånd när de tände på. Trots det stack en raket iväg längs marken och flickan blir träffad i ena ögat, säger Gunnar Norgren, inre befäl vid Kalmarpolisen, till Barometern.

Flickan har förts till Universitetssjukhuset i Linköping med allvarliga skador på ett öga. Olyckan inträffade på Öland.

Splitterskador

I Lorensborg i Malmö skadades en pojke under natten.

– I samband med fyrverkerier fick han skador på händerna och små splitterskador i ansiktet, säger Mia Sandgren, presstalesperson vid polisen.

Pojken fördes till barnakuten i Malmö och en anmälan är upprättad om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även i Husby gård utanför Stockholm blev ett barn skadat av fyrverkerier. Barnet fick en raket mot ögonen och båda ögonbrynen blev bortsvedda.

En man i 70-årsåldern knivskars svårt i Visby i ett bråk med en man i 30-årsåldern. Den äldre mannen har förts till sjukhus och den yngre har gripits misstänkt för försök till mord.

Larm om vapen

I övrigt har mest mindre händelser rapporterats.

Två olika larm i Stockholmstrakten, ett från Tensta och ett från Rågsved, handlar om personer som har setts med vapen under nyårsfirandet.

I Gällivare blev ett helt festsällskap hotat med gevär efter ett bråk, men ingen kom till skada.

På många håll kom uppgifter om fyrverkerier som skjutits på olämpliga sätt, i många fall mot andra personer och mot fastigheter.

Under natten fick Räddningstjänsten rycka ut och släcka en mängd containerbränder och andra mindre bränder.