Nyheter Sverige

Nio år för insider-rån på restaurang

Skämtet blev blodigt allvar, och en kvinna blev nästan ihjälslagen. Fem personer döms nu för det brutala rånet i Falkenberg. Arkivbild.
Skämtet blev blodigt allvar, och en kvinna blev nästan ihjälslagen. Fem personer döms nu för det brutala rånet i Falkenberg. Arkivbild.

En 22-årig man döms till nio års fängelse för grovt rån och mordförsök vid det brutala rånet mot en hamburgerrestaurang i Falkenberg en natt i höstas. Fyra andra unga personer döms också för rånet.

Planeringen av rånet började som ett skämt någon dag tidigare. Två av rånarna, 22-åringen och en 21-årig kvinna, jobbade som arbetsledare på restaurangen.

Kvinnan var i tjänst när rånet utfördes. Hon nekar till brottet, medan de andra helt eller delvis erkänt. Men Varbergs tingsrätt anser att hon måste ha förstått att skämtet blivit allvar, och att hon medvetet sett till att dörrar var öppna och dagskassan åtkomlig. 21-åringen döms till tre års fängelse.

22-åringen hade fått varningar för att han inte skötte jobbet ordentligt. Under rånet gick han med en kofot till attack mot en kvinnlig arbetskamrat, som fick så många slag mot huvud och armar att hon löpte risk att dö. 22-åringen ska, delvis tillsammans med sina medbrottslingar, betala 125 000 kronor i skadestånd till den misshandlade kvinnan.

Två andra åtalade döms också till fängelse, som mest i fyra år, medan en 17-årig pojke döms till sluten ungdomsvård.

Läs också