Sport Sport-topp

Nissan tar steget in i STCC

Linus Ohlsson.
Linus Ohlsson.

STCC-stallet Flash Engineeringbyter bilmärke från Saab till Nissan.Och på Mantorp ställer man upp med tre bilar.– Jag lovade reservföraren Linus Ohlsson en egen bil. Och nu levererar jag, säger teamchefen Jan "Flash" Nilsson.

Det tog bara några veckor för Jan Nilsson att plocka ihop ett team inför årets STCC-säsong. I Skövde stod två bilar på griden. Och reservföraren Linus Ohlsson plockade hem en pallplats.

Nu tar Nilsson näste steg i att återuppbygga sitt team och lämnar Saab.

– Vi inleder ett samarbete med Nissan och det gör det möjligt för oss att köra med en tredje bil, säger han.

Utmaning nästa år

I det nuvarande reglementet är det inte så dramatiskt som det låter. Alla STCC-bilar är mer eller mindre lika i prestanda och design, både kaross och motor.

– Men det känns bra med Nissan, för det sitter en Nissan/Nismo-motor i racingbilarna, säger Jan Nilsson.

Samtidigt ställs teamet inför en utmaning. Inför nästa säsong väntas STCC anta ett nytt reglemente baserat på så kallade TCR-bilar. Nissan har i dagsläget ingen TCR-bil. Men den kommande modellen Pulsar GTI-R kan komma att passa konceptet.

– Jag skulle gärna vilja samarbeta med Nissan runt en TCR-bil. Men den är inte byggd än, så framtiden får utvisa, säger Nilsson.

Wirdheim debuterar

Till start i Mantorp på torsdagen kommer teamets toppförare Björn Wirdheim. Han stod över premiären för racing i Japan. Men nu gör han debut i STCC och har, med sin rutin bland annat från testkörning i formel 1, kapacitet att utmana om topplaceringar.

En annan förare som gör säsongsdebut på Mantorp är Prins Carl-Philip i Polestar Cyan Racing. Carl-Philip missade premiären eftersom han då firade pappa kungens 70-årsdag.