Martin Sundberg, butiksinnehavare och Sofoist, var en av de som grundade begreppet.
Martin Sundberg, butiksinnehavare och Sofoist, var en av de som grundade begreppet.

”Man borde bygga en mur runt skiten och låta dem självdö”, tycker Sofohataren August Borg

Begreppet Sofo, Söder om Folkungagatan, har satt sig rejält. ”Fantastiskt”, menar anhängarna. ”Fasansfullt”, menar Sofohatarna.
Och den sistnämnda skaran människor ökar i antal. Mumlet har blivit till avgrundsdjupa vrål: ”Nej, det är inte okej! Lägg ner skiten!”. Samtidigt skjuter hyror och bostadspriser i höjden, och bland områdets näringsidkare växer oron för att någon kedja kommer att etablera sig i distriktet och tvinga upp övriga lokalhyror över smärtgränsen.
– Det var ett billigt område att bo i från början, det lämpade sig inte så bra för handel. Så de butiker som etablerade sig för tio år sedan klarar sig bättre, de hade låg hyra i början. Det kallas för gentrifiering, att ett område uppgraderas vad gäller såväl byggnader och folk som status. Till slut kommer hyrorna att öka rejält, det händer i alla städer, säger Marie Broberg.

EXISTERAR INTE
Hon är kulturgeograf och har skrivit en magisteruppsats om Sofo. Slutsatsen blev att området inte existerar.
– Det finns ingen enhetlig stadskultur. Alla verkar ha olika åsikter om gränsdragningarna. Det fanns ett första frö, men det drogs till sin spets för snabbt, säger hon.
Problematiken med yuppiefieringen av Sofo påminner om den i Williamsburg, Brooklyn. Där blev ”originalinvånarna”, ortodoxa judar, fly förbannade när området befolkades av konstnärer och artister, som i sin tur drog med sig yuppier. Och hyrorna slog i taket. Även Sofoälskaren Martin Sundberg på hippa butiken Grandpa räds de effekterna.
– Men det är nog ofrånkomligt. Vi har nyss förhandlat om vår hyra och har en bostadsrättsförening som inte riktigt fattar. Så kommersialiserat kommer det här området aldrig att bli. En butik i vår storlek kan inte betala hur mycket som helst, det finns en smärtgräns.
Han förstår att det är många som är trötta på området.
– Ja, det är så jävla skönt och så jävla ballt, det är lätt att det blir töntigt. Men det ligger ju i betraktarens öga, man får vad man vill ha. Det är klart att det går att ironisera över Sofoister, precis som över Östermalmsfolk. Men jag tror vi är mer varierade här.

•• Tror du inte att de på Östermalm tycker tvärtom? Som vi och kineser, typ?
– Kanske. Men det är nog mer tillåtet att vara avvikande i Sofo, det tror jag.

”MEDELKLASSKIDS”
En av stans ledande Sofohatare är August Borg, till vardags sångare i punkgruppen Alarmrock. Han har stora problem med de stereotypa människorna i området.
– Det är ju bara en massa välmående övre medelklasskids och gamla som tror att de är kids. Alla tror att de är renässansmänniskor som kan ha en houseklubb, en butik och hålla på med konst vid sidan av. Bliv vid din läst, lägg av!
Men de är inte värst, menar Borg. Det är istället ”didgeridoo-människorna”.
– Så fort det är sol tror folk det är okej att plocka fram didgeridoo, akustisk gitarr och börja gyckla och jonglera.

•• Har du någon lösning på ”problemet”?
– Man borde göra som i ”Flykten från New York”, bygga en mur runt skiten och låta dem självdö. Det är ju bara en massa 46-åriga förstagångsföderskor med designade barnvagnar för 10 000 kronor som sitter och dricker caffe latte och pratar amningspumpar. Det förstår ju vem som helst att det inte kommer att fungera.
Per Holm är en av de som ”uppfann” Sofo. Han driver Kaffebaren Skåningen på Skånegatan 92 och låter mestadels road av kritiken.
– Det är skitkul att de ledsnar, halva Sverige kan få ledsna. Jag tar det inte personligt, vi tyckte också det var fånigt när vi kom på det. Och internationellt funkar det strålande – mission accomplished.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset