Sport

Nordén glad och lättad över OS-plats

Lisa Nordén. Arkivbild.
Lisa Nordén. Arkivbild.

Lisa Nordén tog OS-silver efter stor dramatik 2012. Triathlonstjärnan får chansen att försvara sin medalj i Rio de Janeiro i augusti. Nordén var en av 15 idrottare som Sveriges olympiska kommitté (SOK) tog ut på tisdagen.

"Det känns fantastiskt roligt, en blandning av glädje och lättnad", säger hon i ett pressmeddelande.

"Det har varit lite nervöst de senaste två veckorna när jag väntat på beslut och haft en plan A och en plan B för sommaren."

Nordén har sedan tidigare ordnat en OS-plats. Men för att få åka till Rio måste en idrottare bevisa för SOK att man kan ta en topp åtta-placering.

Nordén har varit förföljd av skador de senaste åren och har haft svårt att hitta tillbaka till formen hon hade i London för fyra år sedan. Och hon har under våren inte lyckats ta den där nödvändiga topp åtta-placeringen. Ändå tog SOK ut henne.

– Vi har resonerat fram och tillbaka med SOK. Vi har sagt till dem att hennes tiondeplacering i Abu Dhabi bara var två sekunder från åttondeplatsen. Vi har också lagt fram att triathlonbanan i Rio passar Lisa, speciellt cyklingsdelen som kommer att vara perfekt för henne. Banan är teknisk, man behöver fart, den kräver en bra cyklist som Lisa är, säger Nordéns huvudtränare Fredrik Lundin till TT.

Argumenten övertygade SOK.

– Vi har möjlighet att utsträcka uttagningskriteriet och det har vi gjort i Lisas fall, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Tränar i Morzine

Nordén är just nu på väg till Morzine i Frankrike där hon kommer att hålla till i stort sett hela tiden fram till OS.

– Under fyra veckor åker hon upp till Avoriaz och tränar på riktigt hög höjd, annars håller hon till i Morzine på 1 200 meter, säger Lundin.

Nordén säger att hon tycker att det ska bli skönt att nu enbart få träna efter en vår med mycket resor och tävlande. Och det blir extra mycket löpning de kommande månaderna. Det är hennes just nu svagaste gren.

"För att ge kroppen en hundraprocentig chans att hitta tillbaka till löpkänslan och höja nivån behöver jag lägga extra tid och energi där. På simning och cykel har jag en bra stabil nivå.

"Största målet"

Bland de övriga uttagna märks löparen Meraf Bahta, mountainbikecyklisten Jenny Rissveds och tennisspelaren Johanna Larsson. Larsson får åka till OS om hon klarar den internationella kvalgränsen som fastställs efter Franska mästerskapen. Larsson kommer att klättra till en plats runt 55.

"Man vill se listan innan man ropar hej men naturligtvis är det jättekul. Det har varit det största målet under början av året. Jag har lagt extremt stor press på mig själv att klara "cutten", säger Larsson i ett pressmeddelande.

Meraf Bahta är anmäld till OS på 5 000 meter, men det kan också bli 1 500 meter.

– Vi får se hur läget är närmare OS, det får vi föra ett resonemang om, säger Peter Reinebo, som räknar med att drygt 140 utövare kommer att finnas med på resan till Rio.

– Det finns fler aktuella namn som kan ta en plats. Vi räknar med att presentera fler vid två tillfällen i juni och de sista individuella namnen den 12 juli. Dessutom ska lagen i fotboll, handboll och ridsport bli klara, säger Peter Reinebo.