Teknik Nyheter Sverige

Nordanstig drabbas av teleavveckling

Flera kommuner på landsorten drabbas när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för landsbygdsabonnenter. Arkivbild.
Flera kommuner på landsorten drabbas när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för landsbygdsabonnenter. Arkivbild.

Nordanstigs kommun i norra Hälsingland är den plats i landet som drabbas allra hårdast när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för landsbygdsabonnenter. Totalt 67 procent av hushållen i Nordanstig berörs när Telia stänger sitt kopparnät i höst. I Eksjö är siffran (64 procent) och i Finspång 50 procent. Enligt tidningen Land Lantbruk och Skogsland, som genomfört granskningen, behöver många enskilda företag i Nordanstig köpa ett mobilt bredband till en kostnad av cirka 20 000 kronor per år. Totalkostnaden blir dock cirka 60 000 kronor de närmaste åren på grund av bland annat ytterligare fiberanslutningar, uppger tidningen.

– Det låter som en väldigt hög kostnad och jag vet inte var de fått den ifrån. Alla berörda företag kommer att kontaktas av Telia och erbjudas alternativ. Kostnaden ska definitivt inte bli högre än den befintliga kostnaden, säger Inger Gunterberg vid Telias pressenhet till TT.