Nyheter Ekonomi Sverige

Nordeagranskning kan dra ut på tiden

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

Finansinspektionens (FI) granskning av Nordea i Panamahärvan kan "ta månader".– Det beror helt på vad vi hittar, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Han informerade på torsdagen riksdagens finansutskott om den pågående granskningen av Nordea. Banken finns med i den stora mängd dokument som läckt ut i media från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama.

Thedéen uppger att FI dels fokuserar på om Nordea följt penningtvättregelverket och dels om banken lever upp till krav på internstyrning och kontroll.

Sanktioner

Nordea har erbjudit rika kunder hjälp med att upprätta brevlådeföretag. Panamadokumenten visar att banken bett Mossack Fonseca om hjälp med en brevlådekonstruktion så sent som sommaren 2015. Nordea hävdar att man sedan 2009 satt igång processer som ser till att kunder följer de lagar och regler som finns.

FI straffade Nordea redan förra våren med sanktioner som kostade storbanken 50 miljoner kronor. Orsaken var att banken brast när det gäller kontroller för att förhindra penningtvätt.

Då hade FI med hjälp av hundratalet stickprov konstaterat att Nordea under åren 2012–2013 i princip helt och hållet saknade särskilda kontroller av så kallade högriskkunder.

Inte spekulera

– Om det som eventuellt upptäcks nu är relaterat till det, då är det i någon mening samma fråga. Vi kan inte sanktionera två gånger, säger Thedéen.

Han vill inte spekulera i tänkbara sanktioner om nya brister skulle upptäckas. Att Nordea har straffats tidigare kan dock ligga banken till last.

– Har man begått något fel som är allvarligt så är det besvärande om man gör ett fel igen inom kort tid.

Det har spekulerats i huruvida FI skulle våga dra in banktillståndet för en systemviktig bank som Nordea. Thedéen vill inte gå in på sådana hypotetiska frågor, men menar att det juridiska regelverket är glasklart.

– Det finns ingen skillnad i sanktionsåtgärder om man är liten eller stor.

Även de övriga tre storbankerna omfattas av FI:s granskning.

Läs också