Sport

Nordirländska hjärtan ska hejda Bale

Kyle Lafferty i aktion mot Tyskland. Härnäst väntar Wales och Gareth Bale i åttondelsfinal för Lafferty och hans Nordirland.
Kyle Lafferty i aktion mot Tyskland. Härnäst väntar Wales och Gareth Bale i åttondelsfinal för Lafferty och hans Nordirland.

Wales har Gareth Bale.Nordirland, då?– Med våra hjärtan och vår inställning kan vi slå vilket lag som helst, säger anfallaren Kyle Lafferty inför lördagens åttondelsfinal i Paris.

Både Nordirland och Wales har nått EM för första gången. Både Nordirland och Wales har gått vidare till åttondelsfinal. Men då länderna ställs mot varandra blir det en brexit även på lördagen, om än "bara" i fotbolls-EM.

Nordirland får finna sig i att slå ur underläge. Laget blev trea bakom Tyskland och Polen i grupp C – samtliga tre poäng kom i segern mot jumbon Ukraina – och blev fjärde och sista grupptrea att ta en åttondelsfinalplats.

Wales, däremot, vann grupp B före England, Slovakien och Ryssland. Mycket tack vare Gareth Bale, som till skillnad från många andra storstjärnor faktiskt har burit sitt lag. Med tre mål är Real Madrid-spelaren i delad skytteligaledning i EM – och det torde inte vara så svårt att räkna ut vem Nordirland måste hålla extra koll på.

Stark defensiv

Men Nordirland har sin tajta defensiv att lita till: endast sju insläppta mål på de senaste 13 matcherna är ett starkt facit.

– Gareth Bale är verkligen en framträdande spelare – du kommer inte till Real Madrid om du är en genomsnittlig spelare. Men ärligt talat är jag säker på att vi har ett av de bästa försvaren i hela turneringen. Jag tycker inte att de har hyllats tillräckligt för sina insatser, säger anfallaren Kyle Lafferty.

– Det kommer bli en tuff match, de har några spelare i världsklass, men med våra hjärtan och vår inställning tror vi att vi kan besegra vilket lag som helst, fortsätter han.

"Lång resa"

Gareth Bale har ännu inte fyllt 27, men det var ändå tio år sedan han debuterade i A-landslaget – och han kan sätta saker i perspektiv inför en EM-åttondelsfinal.

– Vår väg hit har varit en lång resa. Vi har varit nere i källaren. Vi var 112:a i världen och nu är vi bland de 16 bästa i Europa. Dagar som dessa ska vi njuta av, säger Bale.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset