Nyheter Toppnyheter Världen

Nordkorea avfyrade ny robot

Nordkorea har avfyrat ännu en robot, uppger Sydkorea. Arkivbild.
Nordkorea har avfyrat ännu en robot, uppger Sydkorea. Arkivbild.

Nordkorea har avfyrat ännu en robot som landade i havet vid landets östkust, uppger sydkoreansk militär. Det är den senaste i en serie av uppskjutningar som bryter mot FN:s resolutioner.USA säger sig vara redo att försvara "oss själva och våra allierade".

Onsdagens uppskjutning gjordes strax före klockan åtta på morgonen lokal tid från provinsen Södra Hwanghae som ligger sydväst om huvudstaden Pyongyang, enligt ett uttalande från Sydkorea.

En sydkoreansk regeringskälla säger att roboten ser ut att ha varit en medeldistansrobot av typen rodong och att den flög ungefär 100 mil, uppger nyhetsbyrån Yonhap.

USA berett försvara sig

USA fördömer skarpt det här och andra tester som har gjorts nyligen. Enligt USA:s strategiska kommando rör det sig om två robotar som ska ha avfyrats.

– Vi fortsätter att vara beredda på att arbeta med våra allierade och partners i världen för att svara på fortsatta nordkoreanska provokationer, och att försvara oss själva och våra allierade mot attacker och provokationer, säger utrikesdepartementets talesperson Anna Richey-Allen.

Den 19 juli sköt Nordkorea upp tre ballistiska robotar som flög mellan 50 och 60 mil och landade i havet utanför landets östkust.

"Simulerar attacker"

Nordkorea uppgav då att de uppskjutningarna var en del av en övning som skulle simulera attacker mot sydkoreanska hamnar och flygfält som används av amerikansk militär.

USA och Sydkorea kom förra månaden överens om att placera ett avancerat robotförsvarssystem i Sydkorea. Nordkorea har hotat med ett "fysiskt svar" på beslutet.

Även Japan fördömer

Japan fördömer den senaste uppskjutningen som ett "allvarligt hot" mot landets säkerhet.

Roboten landade 25 mil från Japans kust.

– Det är ett allvarligt hot mot vårt lands säkerhet . . . Det här är en upprörande handling som inte kan tolereras, säger Japans premiärminister Shinzo Abe.

Även regeringens talesperson Yoshihide Suga kritiserade uppskjutningen

– Med tanke på säkerheten för flyg och fartyg är det en extremt problematisk och farlig handling, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset