Nyheter Världen

Nordkorea avfyrade robotar

Japansk militär i arbete med ett robotförsvar efter uppgifterna om att Nordkorea förberedde en uppskjutning.
Japansk militär i arbete med ett robotförsvar efter uppgifterna om att Nordkorea förberedde en uppskjutning.

Nordkorea testade att avfyra en robot ut över havet tidigt under onsdagsmorgonen lokal tid, men misslyckades.Två timmar senare gjordes ytterligare en robotuppskjutning.

Den första misstänks ha rört sig om en ny typ av kraftfull medeldistansrobot som skulle kunna nå USA:s baser i Guam.

Avfyrningen skedde strax före klockan 06, lokal tid, enligt Sydkoreas försvarsdepartement. "Den verkar ha misslyckats", heter det i ett uttalande.

Nordkorea gjorde två timmar senare ytterligare en robotuppskjutning, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap enligt AFP.

Enligt Reuters verkar det röra sig om en mellandistansrobot. Det är oklart om den andra uppskjutningen lyckats eller inte.

Japanska och sydkoreanska källor uppgav i tisdags att Nordkorea förberedde att testskjuta en kraftfull ballistisk medeldistansrobot med namnet Musudan från sin östkust, och länderna gjorde sin militär redo.

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt att skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010.

Även amerikansk militär i Stilla havet bekräftade att en första robot avfyrats, enligt Reuters, och att de första uppgifterna tydde på att uppskjutningen misslyckades.

Japans regering säger att uppskjutningen strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Premiärminister Shintzo Abe säger att Nordkoreas robotuppskjutningar "inte kan tolereras", enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset