Nyheter Toppnyheter Världen

Nordkoreansk provskjutning fördöms

Japansk militär i arbete med ett robotförsvar efter uppgifterna om att Nordkorea förberedde en uppskjutning.
Japansk militär i arbete med ett robotförsvar efter uppgifterna om att Nordkorea förberedde en uppskjutning.

Efter fyra misslyckade försök i år har Nordkorea – i strid med FN-resolutioner – avfyrat två nya medeldistansrobotar. En av dem flög cirka 40 mil och landade i Japanska havet, vilket ses som ett stort steg framåt för landets fruktade kärnvapenprogram.

Den första roboten, som sköts upp från Nordkoreas östkust sent i går kväll, landade i havet efter runt 15 mils flygning. Den andra nådde 40 mil ut i det Japanska havet.

Men den höga altitud som den andra Musudan-roboten nådde – 100 mil upp i luften – tyder enligt experter på att Nordkorea medvetet skjutit den högre för att undvika att den nådde japanskt luftrum.

– Det tyder på att roboten fungerade perfekt. Skulle den ha avfyrats med normal vinkel skulle den ha nått sin fulla räckvidd, säger den amerikanska kärnvapenexperten Jeffrey Lewis till Reuters.

Utvecklad teknik

Japanska och sydkoreanska källor uppgav i tisdags att Nordkorea förberedde en provskjutning av den kraftfulla ballistiska medeldistansroboten av typen Musudan från sin östkust, och länderna höjde den militära beredskapen.

Teoretiskt sett har roboten en räckvidd på 250–400 mil, vilket innebär att de kan nå USA:s baser i Guam i Stilla havet.

Enligt en myndighetskälla till sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap beskrivs den andra uppskjutningen som ett bevis för att Nordkorea har utvecklat både robotens "kapacitet och teknik". Enligt en expert AFP talat med är det "ett oroande steg framåt".

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010.

Fördöms av omvärlden

Japans regering säger att uppskjutningarna strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Premiärminister Shintzo Abe säger att Nordkoreas agerande "inte kan tolereras".

Även USA fördömer starkt Nordkoreas robottester och kommer att ta upp frågan i FN, och säger att det slutna landets senaste provokation bara kommer att öka ansträngningarna för att motverka Nordkoreas olagliga vapenprogram.

Lee Jin-man/AP/TT
I maj försökte Nordkorea skjuta upp en liknande medeldistansrobot men misslyckades, något som visades på tv i Sydkorea. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset