Nyheter Toppnyheter Världen

Nordkoreas robottest fördöms

Tv-bilder visar bilder på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un vid uppskjutningen av de båda medeldistansrobotarna i går.
Tv-bilder visar bilder på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un vid uppskjutningen av de båda medeldistansrobotarna i går.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hyllar landets nya robottest och säger att det utgör ett direkt hot mot amerikanska militärbaser i Stilla havet.Ett enigt säkerhetsråd fördömer i starka ordalag robottesten.

Kim Jong-Un övervakade själv de två testerna tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid, av roboten av typen Musudan, rapporterar statliga medier.

Det är en kraftfull ballistisk medeldistansrobot som teoretiskt sett har en räckvidd på 250–400 mil, vilket innebär att de kan nå USA:s baser på Stillahavsön Guam. Den unge diktatorn säger att det var en "stor händelse" som avsevärt stärkt Nordkoreas kapacitet att försvara sig, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Framgång

Den första roboten, som sköts upp från Nordkoreas östkust, landade i havet efter omkring 15 mils flygning. Den andra nådde 40 mil ut i det Japanska havet, men flög enligt Japan 100 mil upp i luften, vilket experter bedömer som en stor framgång för landets robotprogram.

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Roboten visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010. I statlig tv kallas den nu "Hwasong-10". Hwasong betyder Mars på koreanska.

Skamlöst och oansvarigt

FN:s säkerhetsråd, som samlades på torsdagen efter en begäran av USA, fördömer Nordkoreas agerande i starka ordalag och konstaterar att robottesten innebär "grova överträdelser" av en rad FN-resolutioner. Samtliga medlemsländer i säkerhetsrådet stod bakom fördömandet.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallar det hela "en skamlös och oansvarlig handling".

Men Nordkorea har "inga tankar" på att återuppta sexpartssamtalen om landets kärnprogram – trots påtryckningar från Nordkoreas mäktiga granne och allierade Kina, säger en högt uppsatt chef på Nordkoreas utrikesdepartement enligt AFP.

Ahn Young-joon/AP/TT
Människor i Sydkorea ser tv-bilder från uppskjutningen av Musudan-robotarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset