Sport Sport-topp

Nordqvist: "Det känns hårt"

Anna Nordqvist på 18:e hålet under sista rundan i US Open.
Anna Nordqvist på 18:e hålet under sista rundan i US Open.

Anna Nordqvist gjorde ett amatörmisstag...... och guldläget blev till sand i särspelet om US Open-titeln.Svenskan grundade klubban i bunkern, straffades med två pliktslag – och fick se Brittany Lang ta hem majortävlingen.

– Först kunde jag inte förstå att det hände. Det var inte min mening att grunda klubban... jag gjorde en liten missbedömning, snuddade lite vid sanden och straffades, sade Anna Nordqvist.

"Grunda" är golfspråk och betyder att man i förberedelserna inför slaget rör vid underlaget med klubban.

Det är inte tillåtet vid bunkerslag.

Det är ett misstag som knappt ens Svensson-golfare gör.

Anna Nordqvist gjorde det med sin järnfemma vid sämsta möjliga tillfälle – i särspelet om US Open-titeln, en av golfens fyra storturneringar. Fadäsen kom på det andra särspelshålet, i en fairwaybunker.

– Jag gjorde ett misstag och får ta konsekvenserna av det, sade Nordqvist.

Gjorde en eagle

Svenskan hade annars spelat bländande under sista rundan på Cordevalle-banan i San Martin, Kalifornien. Hennes 67-runda, fem under par, innehöll bland annat en eagle på det 15:e hålet och var dagens bästa resultat.

Där hade Nordqvist chansen på karriärens andra majortitel efter segern i PGA-mästerskapen 2009.

I stället tog Lang sin första.

– Jag kan inte tro det. Det betyder allt, sade Brittany Lang, som också led med Anna Nordqvist.

– Jag har verkligen spelat bra i dag men det känns hårt att förlora på det sättet. Jag träffade greenen på 17 hål i dag och missade bara en med en knapp halvmeter. Jag slog fem under par på en söndag för att ge mig själv en chans så jag är stolt, sade Nordqvist.

"Fortsätter att le"

Anna Nordqvist kunde trösta sig med att andraplatsen var värd 486 000 dollar, drygt 4,1 miljoner kronor. Hon fick också ett kvitto på att formen är på topp inför OS där golfen är med för första gången på 112 år. Det är inte mer än drygt en månad sedan Eskilstunagolfaren för andra året i rad vann LPGA-tourtävlingen i New Jersey

Nordqvist lade upp en bild på Twitter där hon gjorde tummen upp.

– Jag fortsätter att le, jag har många möjligheter framför mig!

Pernilla Lindberg, som ska spela OS tillsammans med Nordqvist, och Madelene Sagström hade däremot inga anledningar att le. De båda svenskorna delade 46:e-platsen på totalt fem slag över par.

Eric Risberg/AP/TT
Anna Nordqvist kramas om av sin caddie.
Eric Risberg/AP/TT
Anna Nordqvist missar en birdieputt på 18:e hålet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset