Sport Fotboll

Norge i fokus mot Skottland

Förbundskapen Pia Sundhage i fokus vid träningen på Prioritet Serneke Arena i Göteborg.
Förbundskapen Pia Sundhage i fokus vid träningen på Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Träningslandskamp mot Skottland. Då tänker alla på... Norge.Grannlandet är första motståndaren för Sverige i OS-kvalet i mars.– Jag vill att spelarna ska känna OS-känsla, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige har haft lite svårt att komma i gång i de senaste mästerskapen. På fotbolls-VM i somras inledde Pia Sundhages trupp med 3–3 mot Nigeria, på EM 2013 startade det med 1–1 mot Danmark.

Det är det som finns i bakhuvudet inför OS-kvalet i Nederländerna i mars.

Öppningsmatchen mot Norge, på pappret det bästa motståndet, kan bli avgörande för om Sverige får skicka även damlandslaget till Rio de Janeiro.

– Vi vill verkligen ha en bra start. Vi är inte så kända för det, Sverige. Men vi skulle gärna ha det, säger Pia Sundhage inför tisdagens träningslandskamp i Göteborg.

– Vi går igenom Skottland. Men när vi pratar här, när vi väljer övningar och hur motståndet spelar på träning, så är det Norge vi tänker på.

Mentala förberedelser

Eftersom förberedelsetiden för själva kvalet kommer att bli oerhört knapp, med avresa till Rotterdam bara tre dagar före matchen mot Norge den 2 mars, har landslaget tagit god tid på sig den här gången. Laget samlades för träningar på konstgräset i inomhushallen i Kviberg redan i måndags i förra veckan.

– Nu går vi i lugn och ro igenom allt. Inför kvalet blir det mest mentala förberedelser. Premiärmatchen är viktig och kan bli stressande för många spelare. Meningen är att det ska vara något positivt, säger Sundhage.

Motståndare i form

Skottland blir samtidigt en viktig värdemätare för Sverige. För kvalmotståndarnas formkurva går starkt uppåt. Schweiz har inlett EM-kvalet med fyra raka segrar, Nederländerna har den senaste veckan slagit Danmark två gånger om och premiärmotståndaren Norge utklassade i förra veckan Rumänien med hela 6–0.

Bland annat gjorde 20-åriga Ada Hegerberg, lagkamrat till Lotta Schelin i Lyon, två mål. Hegerberg leder den franska skytteligan på 25 mål – elva före tvåan Schelin.

– Det är ett litet fenomen. Hon är häftig, hon har så mycket att komma med. Det är verkligen en potentiell världsstjärna, säger Schelin.

– Hon är redan sjukt bra, så henne får man se upp med. Men hon är cool, hon är väldigt ödmjuk och jobbar stenhårt.