Nyheter Världen

Norge mindes det ofattbara

Minnesceremonin på Utøya. Ceremonin riktade sig främst till de berörda, familj och vänner till dem som dödades och överlevande. Norges statsminister och kronprins var några av dem som deltog.
Minnesceremonin på Utøya. Ceremonin riktade sig främst till de berörda, familj och vänner till dem som dödades och överlevande. Norges statsminister och kronprins var några av dem som deltog.

När namnen på alla de 77 människor vars liv utraderades lästes upp blev det en stark påminnelse om terrorattackerna i Norge.Runtom i landet hölls ceremonier för att uppmärksamma att fem år gått sedan det ofattbara.

Den 22 juli 2011 spöregnade det. Nu sken solen på dem som samlats på Utøya för den årliga minnesstunden av terrordåden som särskilt drabbade ungdomarna på Arbeiderpartiets ungdomsförbunds (AUF) sommarläger.

– Vi är många som har en tom stol runt middagsbordet. Vi har många överlevande ungdomar bland oss som har upplevt sitt livs största mardröm. Sorgen och saknaden blir ännu tydligare för oss eftersom samhället omkring oss går vidare mycket fortare än vi berörda klarar av. Därför är det så viktigt att markera den här dagen, sade Lisbeth Kristine Røyneland, som miste sin 18-åriga dotter Synne Røyneland.

Lästes upp

I år var det första gången sedan minnesceremonin 2011 som namnen på samtliga de 77 dödsoffren lästes upp av medlemmar i AUF, både vid ceremonin i Oslos regeringskvarter och på Utøya.

Statsminister Erna Solberg, partiledare för konservativa Høyre, Jens Stoltenberg, numera generalsekreterare för Nato, och Norges kronprins Haakon var några av dem som också deltog i fredagens ceremonier.

– Fem år har gått sedan 77 människor miste livet. Fem år sedan den sommardagen som blev den mörkaste dagen i Norges historia, sade Erna Solberg.

– 22 juli har lärt oss något viktigt – att extremism kan växa fram inom alla samhällen, avslutade hon.

Nya dåd

Alla som talade den här dagen skänkte också en tanke till de berörda av de många terrordåd som har skett runtom i världen bara under de senaste åren – och alldeles nyligen i Paris, Bryssel, Orlando, Istanbul, Bagdad och Nice.

Blomsterkransar med röda och vita rosor placerades i regeringskvarteren, på kajen på Utøya och på många platser runt om i Norge. 77 ljus tändes i Oslos domkyrka.

Braastad, Audun/NTB Scanpix/TT
77 ljus tända i Oslo domkyrka på minnesdagen för terrordåden som drabbade Norge den 22 juli 2011.
Braastad, Audun/NTB Scanpix/TT
För första gången sedan 2011 lästes namnen på samtliga dödsoffren för terrordåden i Oslo och på Utøya vid den årliga minnesstunden i regeringskvarteren. Medlemmar i AUF läste upp namnen.
Gr tt, Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Statsminister Erna Solberg, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit vid kransnedläggningen.