Sport

Norling förlorare i återkomsten

Malmö-mittfältaren Magnus Wolff Eikrem avgjorde stormatchen mot AIK.
Malmö-mittfältaren Magnus Wolff Eikrem avgjorde stormatchen mot AIK.

Rikard Norling kom tillbaka till Malmö som obesegrad AIK-tränare.Mot sin forna klubb tog dock sviten slut – serieledaren MFF vann stormötet med 2–0.

Tränare och spelare kommer och går – klubben består. En mycket kortfattad sammanfattning av AIK-tränaren Rikard Norlings känslor efter att ha förlorat mot sin forna klubb Malmö FF på bortaplan. En känsla han hade redan efter 1–1-mötet på Friends i mitten av juli.

– En klubb, speciellt Malmö FF, är inte bundet till en person eller ett namn, sade Norling och fortsatte:

– Ändå andas MFF på samma sätt. När jag kommer hit är det precis samma känsla.

Orken tog slut

För tre år sedan förde han MFF till SM-guldet, men lämnade sedan hastigt klubben. Efter en sejour i norska Brann tog han i maj över AIK att Solnaklubben sparkat Andreas Alm inför vårmötet med Djurgården. Effekten infann sig direkt (2–0-seger i derbyt) och har hållit i sig. Åtta raka allsvenska matcher utan förlust och 18 poäng av 24 möjliga har fört upp AIK till toppstriden. Nu tog dock sviten slut inför 20 150 åskådare på Swedbank Stadion.

– Vi har en match där vi är präglade utav hårt matchning med Europa League (ut mot Panathinaikos i veckan). Även fast jag egentligen inte vill prata om det, men det var tydligt i dag, sade Norling.

Med utdelning under matchens första tjugo minuter kunde utgången ha blivit annorlunda. AIK dominerade inledningsvis mot serieledaren, men fick ingen utdelning.

– Jag tycker att vi på något sätt har en potential i matchen, ett potentiellt grepp om det, sade Norling.

Men orken tog slut. Magnus Wolff Eikrem satte ledningsmålet precis innan pausvilan och på tilläggstid kom 2–0 genom Anders Christiansen. AIK är nu åtta poäng efter serieledaren MFF.

– Jag hoppas att vi kan mobilsera höstkraften. Jag tror att vi har kvalité nog, sett till spelarmaterialet, att göra det.

Frågan är dock hur mycket Malmö kommer att tappa.

– MFF är ju starka. Det är ett bra lag. Jag tror att de kommer att tappa lite, men de har fått flyga under radarn för en gångs skull vad gäller (europeiskt) cupspel, vilket gör dem starkare, sade Rikard Norling.

AIK-banderoll väckte uppmärksamhet

Mötet mellan MFF och AIK är en högriskmatch, men några bråk skedde inte inne på stadion. Däremot höll AIK-supportrar upp en banderoll under matchen där det stod: "I Malmö väljer sittplats att ha fest när ståplats vädjat om protest. MFF-familjen lika splittrad som ett skånskt skallben".

En uppenbar referens till attacken på Malmö FF-profilen Showan Shattak, som fick allvarliga skallskador när han misshandlades av nazister på Möllevången i Malmö 2014. En 29-årig man, som åtalades för mordförsök på Shattak, friades nyligen av tingsrätten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset