Sport Sport-topp

Norling tillbaka i "kuddrummet"

AIK:s vd Mikael Ahlerup och sportchefen Björn Wesström (till höger) presenterar Rikard Norling.
AIK:s vd Mikael Ahlerup och sportchefen Björn Wesström (till höger) presenterar Rikard Norling.

Efter sju år och mycket personlig utveckling är Rikard Norling tillbaka i AIK.Återkomsten blev turbulent men den nygamle tränaren vill helst se framåt.– Å ena sidan känner med jag Andreas (Alm) och vet om allt det där. Jag har varit på den sidan och jag vet hur det är. Men å andra sidan passar jag på att njuta av det jag står inför.

Att ett allsvenskt lag byter tränare brukar inte vara speciellt dramatiskt men AIK:s rockad passerade allt annat än obemärkt.

Trots ledningens idoga försök att tillbakavisa medieuppgifterna fick Andreas Alm de facto sparken under torsdagen, efter fem och ett halvt år som huvudtränare, och på fredagsförmiddagen var Rikard Norling återinstallerad i klubben som han ledde 2005–2008.

– Jag är väldigt glad. Jag har en stark passion för den här klubben och tycker mycket om den. Att igen få stå som ansvarig tränare med betydligt mycket mer kunskap och erfarenhet än när jag var här sist känns fantastiskt.

"Rejäl snyting"

Det nya kontraktet är på tre och ett halvt år. Norlings senaste uppdrag som fotbollstränare var i norska Brann, dit han gick efter att ha vunnit SM-guld med Malmö FF 2013 och som han fick sparken ifrån i maj 2015 efter att säsongen innan inte lyckats hålla laget kvar i högsta serien.

– Vi åkte på en rejäl snyting där, jag och klubben, och man kan välja väg för att ta sig vidare från sånt. Jag behövde tiden för att ta ett steg tillbaka och se vad det var jag hade gjort för någonting, vad jag behövde utveckla. Och det har inneburit processer i mig som jag tror hade varit ogjorda om det bara hade flutit på.

– Jag kom från Malmö, gick direkt in i Brann och hade det gått bra där också så tror jag inte jag hade gått igenom allt jag har gått igenom nu och sökt den utvecklingen för att helt enkelt bli bättre.

Kontakten med Norling togs i början av veckan. Och han imponeras av den miljö och organisation han nu tar över efter Alm.

– Utifrån sett ser det ut som om det är hela havet stormar, men det är som att komma in i ett rum som är fullt av kuddar. Det är lugn, harmoni, kontroll, säger Norling.

Inleder med derby

Guldsuktande AIK ligger efter åtta spelade omgångar på nionde plats i tabellen, sex poäng efter serieledande IFK Norrköping. Norling ser inte någon anledning att ändra målsättningen, även om han gärna vill "tona ner" den lite.

– Om jag skulle sitta här och säga att vi siktar på att komma i mitten, göra en bra säsong och sedan slå till nästa år... Trist, alltså. Jag tror att många upplever det som jäkligt trist av dem som ska komma hit och titta på oss.

Det blir verkligen ur askan i elden för Norling vars första uppgift blir att leda AIK i hemmaderbyt mot Djurgården på måndag.

– Jag ser det som en möjlighet att komma in och köra direkt. Det sätter igång processer i min kropp, och i många andras också. Det blir energifyllt i alla fall.