Sport Sport-topp

Normans hattrick gav storseger

John Norman jublar efter ett av sina tre mål i Skellefteås 6–1-seger mot HV71.
John Norman jublar efter ett av sina tre mål i Skellefteås 6–1-seger mot HV71.

Skellefteås andrakedja med John Norman i spetsen glänste när laget sopade till HV 71 med 6-1 i den första kvartsfinalen.– Jättekul att göra mål, men det viktigaste är att vi vinner första matchen, säger tremålsskytten.

Smålänningarna stretade emot länge men inget talar för att de ska kunna vinna den här serien.

Slutspelet har börjat, då höjer också domarna toleransnivån. Den här gången var det stundtals rena vilda västern på isen utan att rättsskiparna ingrep.

HV 71 valde den givna taktiken att spela tufft och tajt för att försöka få stopp på Skellefteå. Nu fick laget också hjälp på traven när domarna såg mellan fingrarna med situationer som för en vecka sedan hade gett utvisning. Känslorna och adrenalinet bubblade, det kommer garanterat att bli laddat även i returmötet på fredag.

Kommenterar inte

– Vi har bestämt oss för att inte kommentera domarna. Det håller vi fast vid, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson, med ett Mona Lisa-leende.

Men den här gången kunde ingenting stoppa Skellefteå, där andrakedjan var matchens stora behållning. Först gjorde Pär Lindholm 1–0 efter 5.55, John Norman fyllde på med 2–1 när han styrde in ett skott efter 14.10 och Andrew Calof satte sedan 3–1 mitt i den andra perioden. Det var kvällens vackraste fullträff där backen Tim Heed fintade skott men i stället passade pucken till en fri Calof som säkert satte den i nät bakom Fredrik Petterson-Wentzel i HV 71:s mål.

Matchen avgjordes sedan definitivt när John Norman gjorde 4–1 efter 52 sekunder i slutperioden och Axel Holmström strax efteråt pricksköt in 5-1.

HV-tränaren  Johan Lindbom valde att plocka ut sin målvakt redan efter 8.23 i slutperioden. Det enda resultatet blev att Skellefteås John Norman gjorde sitt tredje mål för kvällen och fullbordade utskåpningen.

– Tycker att vi spelar bra, har bra fart och tar initiativ redan från början. Sedan räddar Mackan (målvakten Markus Svensson) oss några gånger i början, säger John Norman, lika hemlighetsfull som Jimmie Ericsson i sin syn på insatsen från domarparet Sören Persson och Mikael Sjöqvist:

– Hade inga problem med deras bedömningar. Jag är van att det blir tufft i slutspelet, säger han.

Med sitt fysiska spel kunde HV 71 streta emot länge, men lagets olyckliga start på den tredje perioden förstörde allt.

Frågan är om man kan komma igen från den här överkörningen. Seger i nästa match hemma i Kinnarps arena är ett måste, annars blir det nog stopp i kvartsfinalen för sjätte gången i rad för HV 71.

– På fredag står det 0–0 igen. Det spelar ingen roll att vi vann i kväll, då är det ny match, säger John Norman.