Sport

Norrköping tog tionde raka hemma

Norrköpings manager Janne Andersson applåderar laget efter tionde raka allsvenska segern på hemmaplan.
Norrköpings manager Janne Andersson applåderar laget efter tionde raka allsvenska segern på hemmaplan.

Fortsatt serieledning och en vinstmaskin hemma på Östgötaporten.3–1 mot Gif Sundsvall var IFK Norrköpings tionde raka seger i allsvenskan på hemmaplan sedan augusti förra året.– Vi gör ingen fantastisk match, men vi är gedigna, säger managern Janne Andersson.

Målskillnaden under sviten är imponerande 35–11. Ännu mer imponerande är att i samtliga matcher har Norrköping producerat tre mål eller fler och laget har nu gjort mål i 24 allsvenska matcher i rad.

– Tio raka segrar och minst tre mål är förmodligen någon form av rekord. Även utanför Norrköping skulle jag tro. Det är jätteroligt att vi är så pass målglada, säger Andersson, som bara har tre matcher kvar i klubben innan han kliver av och blir ny förbundskapten.

Efterträdaren Jens Gustafsson, klar i veckan som gick, var på plats men höll en låg profil.

Stark start av Sundsvall

Allra mest imponerade: ny seger, nya poäng och i tabelltopp efter nio omgångar när prestationen emellanåt var en bra bit under normal nivå.

Sundsvall hade chansen att få med sig något hem.

– Vi försökte föra spelet när vi kunde och vår inledning är jättebra. Vi styr spelet och skapar en hel del halvchanser, säger tränaren Joel Cedergren.

Norrköping var knappast skakat, men frustrerat. Lagkaptenen Andreas Johansson, mittfältsveteranen Daniel Sjölund och anfallaren Emir Kujovic samlade laget för ett kort taktiksnack.

Kujovic visade vägen när han säkert placerade in straffsparken till 1–0 sedan han blivit klumpigt fälld av Tommy Naurin.

– Jag bestämde mig i sista stund för det hörnet. Vi började inte bra och att få det målet var viktigt. Vi snackade ihop oss och det blev bättre även om vi kan bättre än så här, säger Kujovic.

En betydande roll i att han kunde slå in sitt femte mål för säsongen hade Tesfaldet Tekie. Den 18-årige mittfältstalangens rappt slagna och maskerade djupledsboll friställde fjolårets allsvenske skyttekung (21 mål).

Tekie fick chansen från start när Arnor Ingvi Traustason (i veckan såld till Rapid Wien och kvar i klubben maj ut) var avstängd och Nicklas Bärkroth på nytt lårskadad.

Lyckat inhopp

Sundsvall var marginaler från kvittering. Pa Dibba fick en dubbelchans tidigt i andra halvlek. Först räddade Andreas Vaikla och sedan slog Dibba returen i ribbans översida.

I stället skickade Sebastian Andersson (in i halvtid för krasslige Christoffer Nyman) in 2–0 tre minuter senare. Hans tredje mål sedan han kom till klubben från Djurgården i våras.

Det var nog tur det för Sundsvall reducerade i näst sista ordinarie minuten genom Johan Eklund och Lars Krogh Gerson, den förre Norrköpingsmittfältaren, fick möjligheten att kvittera på en frispark, men sköt över på tilläggstid.

I anfallet efter rullade Nikola Tkalcic in 3–1.

Nu väntar två svåra bortamatcher för IFK Norrköping, mot IFK Göteborg på torsdag och Örebro SK på söndag.

– Två bra lag. Nu gäller det att städa av kropparna och så är det match snart igen och då gäller det att vi är på tårna, till att börja med mot Göteborg, säger Kujovic.

Läs också