Sport

Norrköping vinnare och förlorare

Sebastian Andersson, till vänster, gjorde två mål hemma mot Rosenborg. Men det var ändå norrmännen som tog sig vidare i Champions League-kvalet.
Sebastian Andersson, till vänster, gjorde två mål hemma mot Rosenborg. Men det var ändå norrmännen som tog sig vidare i Champions League-kvalet.

IFK Norrköping kan lägga all energi på att försöka försvara SM-guldet.Äventyret i Champions League är över – trots 3–2 hemma mot Rosenborg. Norrmännen är vidare till tredje omgången med sammanlagt 5–4.– Det var inte i dag vi förlorade det här mötet, säger managern Jens Gustafsson.

Det var ett uttåg med stil, men det är som det alltid är. Misstag kostar. Över 180 minuter gjorde Norrköping på tok för många.

+ Den svaga starten på andra halvlek på Lerkendal för en vecka sedan gav det norska mästarlaget 3–1 i det första mötet.

+ Ska du vinna med 2–0 i returen är det inte vidare smart att chansa med en tackling bakifrån i straffområdet när det fortfarande är mållöst.

– Resultatet över 180 minuter är en besvikelse, men matchen är allt annat än en besvikelse. Jag är stolt över hur vi uppträdde, att vi aldrig gav oss, hur vi jobbade för varandra och att vi spelade den frejdiga anfallsfotboll vi vill spela, säger Gustafsson.

– För hela föreningen är det här oerhört utvecklande, i allt både på och utanför planen.

Defensiva problem

Men tre insläppta mål i Trondheim och lika många mot Östersund i allsvenskan i lördags säger också att Gustafsson har en del att jobba med.

IFK Norrköping har defensiva problem.

På Lerkendal bjöd målvakten Andreas Vaikla på det första målet. På Östgötaporten var det lagkaptenen Andreas Johansson som sviktade.

Den riskabla tacklingen på Christian Gytkjaer i straffområdet gav först inga reaktioner från domaren Craig Pawson. Men den assisterande domaren gjorde engelsmannen uppmärksam på att Johansson faktiskt träffade benet, inte bollen. Och då är det straff.

Gytkjaers välplacerade sådan i 36:e minuten var ett kraftigt drag i den rullgardin som redan på Lerkendal sänktes över Norrköpings utsikter att nå tredje kvalomgången. Ett mål bakåt krävde tre framåt på de 55 minuter som återstod för att nå förlängning.

Snudd på omöjlig blev den uppgiften när matchens andre assisterande domare inte vinkade för en klar hands innan Yann-Erik de Lanlay gjorde 2–0 och totalt 5–1.

En del lag faller samman i det läget, andra reser sig. Norrköping tillhörde den senare kategorin.

Andersson på återbesök

För det var då det roliga började för hemmafansen. Sebastian Andersson reducerade omgående och bara två minuter senare kvitterade Christoffer Nyman på nick. Tesfaldet Tekie kom in för Eric Smith, Norrköping chansade, forcerade, fick ett och annat läge och med knappa kvarten kvar stötte Sebastian Andersson in 3–2.

En galen vändning på gång? Två mål till och IFK Norrköping hade varit vidare och samtidigt stått för en enastående bedrift.

– Det är tungt att åka ur med den prestation vi gör, att vända 0–2 och vinna med 3–2. Kunde vi fått in en boll till hade det blivit darr, säger Andreas Johansson.

Riktigt så roligt fick det inte bli.

Rosenborg laddar för mötet med Apoel Nicosia i nästa omgång.

För Norrköping väntar Gefle hemma på lördag.

Till sist, kvällens kändisspotting: Han som tog Norrköping till Champions League såg också laget åka ur. Janne Andersson, nye förbundskaptenen och förra höstens guldmakare, var på matchen i sällskap med Peter Wettergren, hans assistent i landslaget.

Andersson hade fullt upp med att skriva autografer och vara med på bild.

Han såg ut att må bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset