Sport Sport-topp

Norsk OS-mästare hjälper Sverige

Tarjei Bø med svenska skidskyttejuniorer i Torsby.
Tarjei Bø med svenska skidskyttejuniorer i Torsby.

Svenska skidskyttejuniorer får hjälp av den norske stjärnan Tarjei Bø på sin väg mot senioreliten.– Han är öppen för att dela med sig av sina erfarenheter, säger Tobias Torgersen, utvecklingschef i Skidskytteförbundet.

Bø, som bland annat har ett OS-guld, sju VM-guld och flera världscuptitlar, har knutits till det svenska skidskytteförbundet genom den gemensamma sponsorn IFS. 28-åringen ska de kommande två åren (projektet kan komma att förlängas) inspirera unga svenskar och dela med sig av sina erfarenheter.

I det nyss avslutade lägret i Torsby deltog den norske stjärnan för första gången.

– Han berättade mycket om sin väg. Hur han tog sig till världseliten, mentaliteten, hans tankesätt, säger Torgersen till TT.

2012 drabbades Bø av twar.

– Jag känner Tarjei från tidigare och vet att han är en riktigt bra person att få in i en sån här roll. Han är inspirerande och har en karriär som inte varit helt rak, han har haft sina problem och han hade inte den största talangen men har jobbat hårt för att komma dit han är. Dessutom delar han med sig av allt, trots att de som nu lyssnar på honom kanske slår honom om tre-fyra-fem år.

I en avslutande skidskytteduell stod Bø som segrare, men hade bendarr i finalen mot junioren Emil Nykvist.

"Det är exakt samma känsla som när man står i en avgörande skjutning i en VM- eller OS-tävling", säger Bø i ett meddelande från skidskytteförbundet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset