Sport Skidor

Norskorna slog Nilsson i sprinten

Stina Nilsson uppför Lejonbacken i kvalet av Slottssprinten.
Stina Nilsson uppför Lejonbacken i kvalet av Slottssprinten.

Två tuffa norskor blev för mycket för Stina Nilsson i världscupsprinten i Stockholm.Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg svepte också förbi svenskan i den stenhårda kampen om sprinttiteln.

Sveriges damer höll sig väl framme i den klassiska sprinten runt Stockholms slott. Åtta svenskor gick vidare från kvalet, tre gick till final. Där fick Stina Nilsson kliva upp på pallen, Hanna Falk blev fyra och Jennie Öberg, som hade nationellt plats och tävlade i sin Piteådräkt, femma.

Men Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg var strået vassare. Framför allt Falla, som avslutade suveränt och med segern petade ner Stina Nilsson från sprintcuptoppen. Men det skiljer bara fyra poäng ner till Östberg och sex till Nilsson – och fyra tävlingar återstår, även om de tre sista bara ger hälften så mycket poäng som i Stockholm eftersom de ingår i Tour Ski Canada.

– Jag fick slita lite i finalen. Det blev väldigt trångt i en kurva då blev det en lucka till Maiken som jag fick slita ganska mycket för att täppa igen. När hon lade in en extra växel så hade jag ingenting att utmana med. Jag var nöjd med att jag lyckades hålla min tredjeplats, sade Nilsson.

Fin finalsvit

Svenskans facit är imponerande – hon har varit i 15 raka sprintfinaler i världscupsammanhang.

Och liksom i Drammen senast så blev det snack efteråt.

Svenskarna begärde att två sekvenser skulle kollas efteråt av tävlingsjuryn. Dels då Falla vek in framför Jennie Öberg efter starten, dels då Östberg gjorde en liknande manöver mot Hanna Falk.

I Drammen straffades Stina Nilsson med degradering från plats tre till sex vilket kostade 20 världscuppoäng och dessutom gav en varning som hänger över henne.

I Stockholm klarade sig norskorna från sanktioner.

– Det var definitivt lägen där man måste titta på bilderna väldigt noga, sade förbundskapten Rikard Grip.

– Men utifrån juryns förklaring kan jag respektera deras beslut. Det var verkligen i gränslandet. Vi måste lita till juryn, det viktiga är att det ska vara jämn nivå på bedömningarna rätt igenom.

Bästa på fem år

Bakom Nilsson gjorde Hanna Falk sin bästa världscupinsats sedan hon blev tvåa i en sprint i i januari 2011.

– Ett steg framåt. Kul att vara på banan igen, det var trista att ligga i soffan när det var tävling i Drammen, sade 26-åringen från Ulricehamn, som haft svårt att hålla ända fram under vintern.

Jennie Öberg kan räkna med att få dra på sig landslagströjan snart igen. Nu visade hon även i kvalet med tredje bästa tid att farten finns där.

– Och det är flera sprinter kvar som går i skejt som jag gillar snäppet bättre, sade hon.

Charlotte Kalla tog sig till skillnad mot Drammen vidare, men stöp i kvartsfinalen som så ofta förr den här vintern.

– Det är väl formen som inte riktigt är där, sade Kalla, som kan räkna med mer framskjutna placeringar i helgens båda lopp i Falun.