Sport

Norskt i svenska Kriteriet

Jan-Olov Persson och Tand Kraft fick ge sig för norske Sjö Vinn i Kriteriet.
Jan-Olov Persson och Tand Kraft fick ge sig för norske Sjö Vinn i Kriteriet.

Söndagens extra V75-omgång på Dannerotravet hade kallbloden i fokus.Norske Sjö Vinn, med Öystein Tjomsland i sulkyn, vann Kriteriet. Nova Mollyn och Magnus Jakobsson skrällde i Guldtäcket och ordnade miljonutdelning på V75.

Både svenska och norska treåringar får delta i Kriteriet. Norrmännen har dominerat de senaste åren och det är egentligen bara Jan-Olov Persson som kunnat ta fajten med grannlandet.

Hagmyrentränaren hade kvalat in hela sex hästar till finalen. Han körde själv favoriten Tand Kraft som var obesegrad i sju starter. Det såg också bra ut för Persson när han placerade Tand Kraft i spets i början av den andra kurvan. Men kort senare blev det överraskande galopp.

– Solen låg på och han försökte hoppa över en av skuggorna från pinnarna vid banan, då blev det galopp. Sedan gjorde Tand Kraft en enastående upphämtning till andraplatsen men det är ju rent ut sagt skit att det blev så här, sade Persson.

Stängs av

Sjö Vinn låg utvändigt om Tand Kraft när han galopperade och blev störd av favoriten. Persson fick böta 12 000 kronor och en tio dagar lång avstängning för att ha stört medtävlare vid nedtagning av galopperade häst.

– Det var väldigt nära galopp för min häst när Persson drog ut Tand Kraft när han galopperade. Vi hade en väldig tur och det var bra av Sjö Vinn att klara sig felfritt. Sedan var det bara att köra på i spets och det här är en väldigt stor seger för mig, sade Öystein Tjomsland.

Den norske tränaren flyttade halva sitt stall till Sverige i fjol och har haft stora framgångar. Framför allt med kallblod. Segern i Kriteriet var värd hela 600 000 kronor. Det blev ytterligare 150 000 kronor till stallet eftersom Eikfaksen tog tredjeplatsen.

"Stod still"

Guldtäcket blev väldigt dramatiskt. Magnus Jakobsson körde till spets 700 meter från mål med Nova Mollyn och fick en stor ledning. Ännu inne på upploppet var försprånget stort till jagande Sid Dox och Tangen Haap, men 100 meter från mål slog mjölksyran till.

– Hon stod ju still sista biten. Som kusk kan man inte göra så mycket mer än att försöka motivera henne att kämpa vidare. De kom väldigt fort sista biten och det kändes långt till mål, men som tur var höll hon undan med ett par centimeter. Jäkligt skönt, sade Färjestadstränaren.

Förstapriset var 150 000 kronor och Nova Mollyn fördubblade nästan prissumman.

Sid Dox (Mats Gällerstedt) och Tangen Haap (Björn Karlsson) slutade tvåa i den jämna slutstriden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset