Nyheter Världen

Nu är det dags för Trump

Donald Trump med sin son Donald Trump Jr vid konventet i Cleveland.
Donald Trump med sin son Donald Trump Jr vid konventet i Cleveland.

Tidigt i morgon bitti svensk tid kliver Donald Trump upp på scenen vid Republikanernas konvent.Trump kommer att ha miljontals ögon på sig när han ska övertyga tveksamma väljare att han är rätt man för presidentposten.

Själv lovade han inför konventet i Cleveland att "det inte skulle bli så tråkigt som tidigare partikonvent". Inte ens den amerikanske företagsledaren och multimiljardären hade nog kunnat föreställa sig något sådant här.

Det har handlat om hustrun Melania Trumps plagierade tal från Michelle Obama, demonstationer utanför och nu senast förre konkurrenten Ted Cruz vägran att från talarstolen ge Trump sitt stöd inför presidentvalskampanjen.

Extremt viktigt

När nu Trump håller sitt första tal som Republikanernas presidentkandidat kommer det att vara extremt viktigt för honom. Talet kommer att tv-sändas på bästa möjliga tid i USA och vartenda ord kommer att analyseras. Trump själv ska i talet dels försöka visa att han kan ena ett splittrat parti, allra tydligast exemplifierat av Ted Cruzs tal, dels övertyga osäkra väljare om att han själv och inte Demokraternas Hillary Clinton är rätt alternativ för USA.

Hur Trump ska uppträda under sitt tal är en av de stora frågorna. Mera presidentlik för att visa att han är redo eller slugga vilt som han tidigare gjort under många av sina tal?

– Jag hoppas han pratar om hur vi behöver förändring i Washington för systemet är trasigt men jag tror också han kommer att berätta vart han vill ta landet. Ett problem nu är att många resonerar så att de tänker rösta mot Trump eller för den delen Hillary Clinton fast i stället ska det vara så att man röstar för någon och inte emot någon, säger Christopher M. Vogler till TT.

Väldigt lugnt

Han är republikansk delegat från Pennsylvania. Ursprungligen stöttade han inte Trump men har under resans gång ändrat sig. Han tror också att Trump kommer att fortsätta i samma spår som övriga republikanska talare, det vill säga attackera Hillary Clinton.

– Det är alltid en fin linje inom politik. Är du för negativ kan det slå tillbaka mot dig själv men om man koncentrerar sig på vad personen åstadkommit ser jag inte det som ett problem.

Samtidigt vid Cleveland Public Square hade ett fåtal demonstrationsgrupper samlats men vid 22-tiden svensk tid var det väldigt lugnt. Ett stort polisuppbåd var på plats. Stämningen hettade till något när ett par maskerade personer som sa sig representera en antifascistisk organisation skulle hålla tal. De överröstades då av en stor samling personer, bland annat "Bikers for Trump", ett motorcykelgäng, som skanderade "USA, USA!".

En sak är i alla fall klar redan. Traditionsenligt kommer en rad röda, vita och blå ballonger att släppas ned från taket när Trump är klar i natt, närmare bestämt cirka 125 000 stycken.