Nyheter Sverige Sverige-topp

Nu är det ljus igen

Ljuset har påbörjat sin hastiga återkomst efter en lång, mörk höst och vinter. Arkivbild.
Ljuset har påbörjat sin hastiga återkomst efter en lång, mörk höst och vinter. Arkivbild.

Släpade inte fötterna så segt mot gatan på väg till jobbet i veckan? Kom du på dig själv med att vara lite glad? Lugn. Det är helt normalt och allt beror på ljuset.

Nu går det väldigt hastigt och för de flesta blir det också lustigt. Efter den långa, mörka hösten och vintern är nu våren och ljuset på väg tillbaka. I norr blir dagarna nu faktiskt under en vecka en timme ljusare.

– Det påverkar de flesta positivt. Det blir lättare att stiga upp på morgonen och även lättare att somna på kvällen. Dessutom får vi mer energi och humörsystemet påverkas positivt, säger Arne Lowden som är ljus- och sömnforskare på Stressforskningsinstitutet.

Ljuset förbättrar dygnsrytmen. Morgonljuset, som gör det lättare att stiga upp, ger kroppen signaler att börja producera sömnhormonet melatonin tidigare på kvällen vilket även gör att vi har lättare att somna.

– Men det är under förutsättning att vi inte stör melatoninpåslaget genom att titta för mycket på blått ljus från telefoner, surfplattor och datorer på kvällen.

Och för att få bäst effekt av det återvändande ljuset rekommenderar Arne Lowden att vi ska möta våren utan solglasögon.

– En del kan tycka att det blir lite drastiskt med sol i ögonen. Men om man inte ska köra bil så är det bra om man försöker hälsa det här med glädje och utan solglasögon.