Nöje Film

Nu börjar filmfesten i Göteborg

Laurie Anderson kommer till Göteborg med sin essäfilm "Heart of a dog", som gjorde succé i Venedig i höstas. Pressbild.
Laurie Anderson kommer till Göteborg med sin essäfilm "Heart of a dog", som gjorde succé i Venedig i höstas. Pressbild.

Göteborgs filmfestival drar i gång i helgen. På plats finns den svenska filmbranschen, 450 filmer, hedersgäster som Susanne Bier samt juryordföranden Laurie Anderson, som ska dela ut en miljon kronor till bästa nordiska film.

För 39:e gången rullar Göteborgs filmfestival ut röda mattan och bjuder in till filmfestival. På fredagen inleds filmfesten med en galavisning av Måns Månssons filmatisering av "Yarden". Under de kommande nio dagarna ligger fokus bland annat på nordiskt drama och dokumentär, eftersom festivalen är ett av världens största forum för nordisk film. I huvudtävlingen Dragon Award Best Nordic film tävlar "Yarden" mot sju andra nordiska konkurrenter. Juryns ordförande är konstnären och filmaren Laurie Anderson, som besöker festivalen med sin existentiella essäfilm "Heart of a dog". Andra filmländer som uppmärksammas lite extra är Nigeria och Italien.

Förra året såldes 130 000 festivalbiljetter. Enligt GP sjönk besökssiffrorna på förra årets festival med 5 000 men det är inget som oroar den nye vd:n Staffan Settergren.

– Du kan jämföra det med rekordåret innan, det näst bästa publikåret i festivalens historia. Jag tycker att man ska titta på besökssiffrorna över längre tid för att få rätt proportioner, säger han till GP.

Göteborgs filmfestival äger rum 29 januari – 8 februari.