Nyheter Toppnyheter Världen

Nu gäller "smyckeslagen" i Danmark

Det kontroversiella lagförslaget har modifierats flera gånger. Arkivbild.
Det kontroversiella lagförslaget har modifierats flera gånger. Arkivbild.

Nu kan asylsökande bli fråntagna kontanter och värdesaker för att bekosta uppehället i Danmark. Men polisen tror inte att den omstridda "smyckeslagen" kommer att leda till särskilt många beslag.

I samband med att den kontroversiella lagen trädde i kraft publicerades en tiosidig manual som tagits fram av utlännings- integrations- och bostadsdepartementet för att hjälpa polisen att avgöra vilka ägodelar som kan beslagtas och inte.

Polisen uppmanas bland annat att bedöma huruvida "objektet har en särskild personlig betydelse" och föremål med affektionsvärde ska vara undantagna beslag, enligt instruktionerna som bland andra nyhetsbyrån Ritzau rapporterar om. Det kan handla om vigsel- och förlovningsringar, minnesgåvor från anhöriga och religiösa föremål.

Svårbedömt värde

Det är de asylsökandes egna uppgifter och förklaringar som ska avgöra om ett föremål har ett sådant affektionsvärde. Polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt tror inte att en stor mängd smycken kommer att konfiskeras.

– Kontanter kan vara ett alternativ, det kan jag inte utesluta om det handlar om stora belopp. Men det kommer inte att handla om många smycken, för vi kan inte bedöma vilket sentimentalt värde som ett smycke har, säger Claus Oxfeldt till dr.dk.

Enligt anvisningarna ska polisen inte få ta av de asylsökande deras kläder i sökandet efter deras ägodelar. I stället kommer man att känna utanpå kläderna, på samma sätt som polisen brukar söka efter vapen, enligt Oxfeldt.

– Det är inte så stor skillnad mot hur det är i dag.

Omfattande kritik

Lagen har rönt stor internationell uppmärksamhet. Bland annat har FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan, och hans efterträdare Ban Ki-Moon, riktat kritik mot den.

Lagen ändrades för att få majoritet i folketinget. I det ursprungliga förslaget skulle föremål värda från 3 000 kronor kunna beslagtas, denna gräns har justerats upp till 10 000 kronor.