Nöje Nyheter

Nu ges "Mein kampf" ut på tyska igen

Den 1 januari löper upphovsrätten på Adolf Hitlers "Mein kampf" ut. Arkivbild.
Den 1 januari löper upphovsrätten på Adolf Hitlers "Mein kampf" ut. Arkivbild.

Den 1 januari löper upphovsrätten på Adolf Hitlers "Mein kampf" ut och förlag i Tyskland och Frankrike planerar nyutgåvor. Utgivningen river upp gamla sår i båda länderna.

Upphovsrätten för Hitlers manifest "Mein kampf" (Min kamp) tillföll den tyska förbundsstaten Bayern efter andra världskrigets slut. Sedan dess har inga tyska nyutgåvor av boken tillåtits av respekt för nazistregimens offer och för att hindra spridningen av Hitlers budskap. Men från och med fredag går utgivningen inte längre att hindra i Tyskland då det har förflutit 70 år sedan upphovsmannens död.

Nya utgåvor

Det historiska forskningsinstitutet Institut für Zeitgeschichte (IFZ) i München har förberett en nyutgåva av "Mein kampf" som ges ut i två band med omfattande kommentarer den 8 januari. I Frankrike kommer även förlaget Fayard att ge ut en fransk utgåva.

Den tyska nyutgåvan ska enligt IFZ besvara frågor som "hur föddes Hitlers teser?" och "vilka motargument har vi i dag mot hans otaliga påståenden och lögner?".

Nyutgåvorna har mötts av kritik, främst från judiska grupper, i båda länderna.

– Den vidriga propagandabroschyren "Mein kampf" borde förbli förbjuden, säger Josef Schuster, ordförande för det judiska rådet Zentralrat der Juden in Deutschland.

Att upphovsrätten löper ut innebär ingen förändring i länder som Österrike och Nederländerna, där utgivning och försäljning av boken fortfarande är förbjuden. I andra länder, som USA, Indien, Brasilien och Turkiet, är "Mein kampf" inte förbjuden, och i Japan har boken till och med utkommit som manga.

Utgiven i Sverige

I Sverige hamnade Hägglunds förlag i rättslig strid med Bayern när förlaget gav ut en ny svensk utgåva 1992. Den tyska förbundsstaten ansåg att Hägglunds begått upphovsrättsbrott. Fallet gick hela vägen upp till Högsta domstolen, som 1998 beslutade att det inte gick att fastställa vem som hade den faktiska upphovsrätten till boken i Sverige.

Hägglunds har sedan dess gett ut "Mein kampf" på nytt 2002 och 2010.