Nyheter Ekonomi Sverige

Nu kan du surra om humlor

Jordbruksverket har tagit fram en app med 26 arter och artgrupper av insekter som gör nytta i odlingar och som det kan vara klokt att vara varsam med.
Jordbruksverket har tagit fram en app med 26 arter och artgrupper av insekter som gör nytta i odlingar och som det kan vara klokt att vara varsam med.

Kan du skilja en jordhumla från en gräshumla, en haghumla, en klöverhumla, en vallhumla, en åkerhumla – eller en ängshumla?Eller skilja olika arter av dyngbaggar, dyngflugor och rovflugor åt?Nu kan du ladda ner en app som hjälper dig.

– Vi vill lyfta fram att humlor hjälper till med pollineringen och att andra nyttodjur är viktiga för att bland annat äta upp skadedjur, säger Malin Flink vid Jordbruksverkets rådgivningsenhet till TT.

Insekter är små, kan vara förvillande lika och finns i många arter och grupper. Jordbruksverket har nu tagit fram appen Nyttodjur, som användaren kan ladda ner gratis till mobilen och lära sig skilja på de små gynnarna. I appen blir du närmare presenterad för 26 arter och artgrupper som gör nytta i odlingar och som det kan vara klokt att vara varsam med.

Förutom de åtta humlearterna finns bland annat dyngbaggarna och dyngflugorna. De kämpar idogt på – med de nästan tre centimeter långa tordyvlarna som största företrädare – och bryter snabbt och effektivt ner djurspillning, vilket gör att betesmarkernas växter får näringsämnen.

Andra små nyttiga filurer som ingår i appen är gruppen rovflugor – som är effektiva rovdjur och käkar skadeinsekter som vivlar och stritar.

Hasse Holmberg/TT
En humla samlar på frömjöl från en lavendelblomma. Arkivbild.
Jurek Holzer/SvD/TT
En humla på blommande lavendel. Arkivbild.