Nyheter Sverige

Nu kommer orkanerna – med full fart

Bybor i Guatemala spanar efter orkanen Earl som under onsdagen drog in över Belize men även kan ge regn i Guatemala och södra Mexiko.
Bybor i Guatemala spanar efter orkanen Earl som under onsdagen drog in över Belize men även kan ge regn i Guatemala och södra Mexiko.

Det är nu de tropiska stormarna börjar bildas över Atlanten och skapa oreda i främst Mellan- och Nordamerika. Fem har redan bildats och det kan bli en säsong med kraftigare orkaner än vanligt.

Det är under högsommaren vattnet i Atlanten börjar bli så varmt att stormar och cykloner börjar bildas och drar sig västerut mot Karibien och Amerikas kust. Årets femte storm, Earl, nådde häromdagen Belize med vindbyar upp till 36 meter i sekunden utmed kusten och stora mängder regn. Men att i början av augusti redan ha haft fem stormar, varav två orkaner, är något fler och tidigare än brukligt.

– Det blir en spännande säsong. Min gissning är att det blir en rätt normal säsong, eller en säsong med något kraftigare och större stormar. Fler än förra året, säger Sverker Hällström, klimatolog vid SMHI.

Varmare än normalt

Ett par faktorer talar i år för ett något stormigare år. Dels har förra årets rekordstarka och varma "El Niño", ett väderfenomen som under förra året hade en dämpande effekt på orkaner, i år följts av den svala "La Niña". Dels har sommaren varit mycket varm med högre vattentemperaturer än normalt i Mexikanska golfen, i Karibiska havet och västra Atlanten.

Det krävs att vattnet värms till 27–28 grader för att en tropisk cyklon ska startas. Därutöver ska vindförhållandena i atmosfären vara sådana att orkanen inte tidigt blåser sönder. Hur det står till med det, är dock just nu för tidigt att säga.

Blåser upp snabbt

– Det kan bara ta någon dag, om det är tillräckligt varmt, för ett oväder att växa till orkanstyrka, säger Sverker Hällström.

I vissa fall kan orkanen vika av norrut och österut. Ibland händer det att någon når Kanarieöarna eller till och med norska kusten. Då har det gått runt en vecka och vindarna har blivit så svaga att de knappt märks, ur ett meteorologiskt perspektiv.

– Lyckas den gå in i samma bana som ett lågtryck, ja då kan lågtrycket få extra energi. Men vi meteorologer betraktar det bara som ett vanligt lågtryck, säger Sverker Hällström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset