Sport

Nu lottas handbolls-EM på hemmaplan

I senaste EM, för två år sedan, fick Sverige jubla efter att ha slagit Montenegro i bronsmatchen. Nu ska årets EM på hemmaplan lottas.
I senaste EM, för två år sedan, fick Sverige jubla efter att ha slagit Montenegro i bronsmatchen. Nu ska årets EM på hemmaplan lottas.

Först OS i Rio, sedan EM på hemmaplan i december. Handbollens damlandslag har ett intensivt andra halvår 2016.I EM har Sverige ett brons att försvara. Men det finns inga enkla motståndare i fredagens lottning.

Landslaget har just åkt till Portugals sydkust för sitt första läger med nye förbundskaptenen Henrik Signell. Norges landslag är där samtidigt.

– Vi ska träna ihop lite och spela träningsmatcher, vid sidan av vår egen träning, säger Signell.

Bättre sparring går inte att få. Norge är regerande mästare i allt – OS, EM och VM. Sverige tog brons i senaste EM, 2014. Båda lagen är toppseedade i lottningen av årets EM, som spelas i Sverige i december.

Hemmalandslaget inleder EM med ett gruppspel i Stockholm. Tre av fyra lag går vidare, och tar med de poäng man erövrat mot varandra. Enkla motståndare finns knappast, men någon kan vara mindre svår.

Förbundskapten Henrik Signell undviker helst Ryssland och Frankrike från seedningsgrupp 2. I grupp 3 finns meriterade Danmark, som slog ut Sverige i fjolårets VM. I den lägsta gruppen hittar man Polen, som gett Sverige tuffa matcher under senare år. En EM-grupp utan något av dessa lag vore nog så bra det kan bli.

Men efter EM-lottningen är det bara OS som gäller, med flera läger under sommaren.