Nyheter Sverige

Nu sätter pollenplågan igång

Norra delen av landet är än så länge förskonad, men i södra och mellersta Sverige råder just nu stor risk för björkpollen. Arkivbild.
Norra delen av landet är än så länge förskonad, men i södra och mellersta Sverige råder just nu stor risk för björkpollen. Arkivbild.

Nu börjar eländet för allergiker i Svealand och Götaland. Björkblomningen är på gång, och i takt med att sol och värme tittar fram så startar en period som är besvärlig och påfrestande för många.

Norra delen av landet är än så länge förskonad, men i södra och mellersta Sverige råder just nu stor risk för björkpollen och förhöjd risk för sälg och vide. Det kyliga vädret har hittills hämmat blomningen, men enligt Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm ser nu björkblomningen ut att sätta igång.

– I helgen tror vi att halterna stiga till höga, och i början av nästa vecka kanske till och med mycket höga, säger hon till TT.

Norrut har björkpollen dock ännu inte gjort entré, då det råder en fördröjning på en vecka eller två. Men med värme kommer blomning. Dessutom får vi ta del av pollen via vindarna från kontinenten och Baltikum, säger Kerstin Alm Kübler.

– Ja, vi misstänker att vi får fjärrtransport från kontinenten där blomningen är i full gång, och det här spär på våra halter.

Som om björkpollen inte vore nog är det snart dags för ekpollen, gråbo och gräs.

– Gräset dyker upp under sista halvan av maj, och sen blommar de olika arterna under sommaren.

Många tvingas medicinera. Rådet till allergiker är också att följa prognoser och hålla sig inomhus för att undvika pollen – så gott det går.

– Tänk på att inte hänga ut tvätt eller ha öppet fönster under natten. Man kan också skölja ur håret för att få bort pollen innan man går och lägger sig.

Läs också