Sport

Nu siktar Tinne Vilhelmson mot OS

Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello blev tvåa i dressyrens världscupfinal i Göteborg.
Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello blev tvåa i dressyrens världscupfinal i Göteborg.

Silverplatsen i världscupfinalen ger dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén ännu mer energi inför OS.– Det ska bli otroligt kul att sikta mot Rio, säger hon efter andraplatsen i Göteborg.

Finalens sista del var kür, med program och musik som de tävlande valt själva.

Tinne Vilhelmson Silfvén hade lottats att gå ut först av de fem högst rankade ryttarna i sista startgrupp. Hennes häst Don Auriello, ofta kallad "Anton", visade imponerade elegans och liksom dansade igenom programmet till musik av rockgruppen The Who.

Vilhelmson blev fyra i världscupen både 2013 och 2014. Nu ville hon så gärna nå högre. Men det fanns svåra konkurrenter. Holländaren Hans Peter Minderhoud var bäst i finalens första del i fredags, och vann även nu när cuppokalen skulle delas ut.

Tinne bäst hos två

Fem av sju domare gav Minderhoud högst poäng. Två tyckte att Vilhelmson och "Anton" gjorde den bästa prestationen.

– Jag kan inte vara gladare och nöjdare. Men det är klart, när det är så nära... säger Tinne Vilhelmson Silfvén om sina känslor efteråt.

Hon hade någon mindre miss i programmet, men det positiva övervägde förstås.

– Jag är glad över att min häst känns så himla fräsch, fin och på gång, att det känns som att han utvecklas och var så fin att rida inför det här året vi har framför oss, säger Tinne Vilhelmson Silfvén och lägger till:

– Den allra största glädjen är att det ska bli otroligt kul att sikta mot Rio!

Fylld av publiken

Cupsilvret är den 48-åriga Djursholmsryttaren största framgång. Publiken i Scandinavium kan räkna med en liten plats i hennes hjärta.

– Känslan att gå in på banan med den här publiken är obeskrivlig. Jag är mest uppfylld av det, tror jag egentligen, säger Vilhelmson.

Det blev inte lika roligt för Patrik Kittel, som blev fyra och missade prispallen. Hans trotjänare Watermill Scandic gillar inte ståhejet vid prisutdelningar (!), och i finalen bar hästen med sig minnen från den jobbiga upplevelsen efter ekipagets tredjeplats i fredags. Nu var duon inte alls som bäst i den avgörande küren.

Borde haft stand-in?

Patrik Kittel valde att spara sin bästa häst Deja till kommande stortävlingar, och hade bara Scandic med sig till Göteborg.

– Jag vet hur känslig han är. Men jag ville inte ta mig en andra häst för att bara ha som ersättare på prisutdelning. Det kändes lite högmodigt. Men jag kanske skulle ha gjort det ändå, säger Kittel till TT.

Dressyr är en gren där Sverige har visst hopp om medalj i Rio. I de tre senaste OS har det svenska laget placeringarna 6–4–5. Men mycket ska till för att slå någon av toppnationerna Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Läs också