Nyheter Ekonomi Världen

Nu ska EU stoppa "brexit"

Statsminister Stefan Löfven anländer till toppmötet i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven anländer till toppmötet i Bryssel.

EU:s toppmöte för att förhindra "brexit" – ett brittiskt utträde ur i unionen – har inletts.En överenskommelse lär nås, men kan dröja ett bra tag än.

Den brittiske premiärministern David Cameron vill framstå som att han tar en fajt med resten av unionen och får med sig tunga eftergifter hem för att blidka en Europaskeptisk opinion inför den folkomröstning om EU-medlemskapet som väntar.

– Om vi kan få en bra uppgörelse så tar jag den. Men jag godtar inte ett avtal som inte motsvarar vad vi behöver, sade Cameron när han kom till toppmöteslokalen i Bryssel på torsdagen.

EU-kretsen är uppenbart mån om att bistå Cameron för att behålla sin stora, rika medlem i unionen. Oenighet kvarstår dock i detaljerna, vilket gör att fredagens planerade återsamling till frukost redan på torsdagskvällen sköts fram till brunchtid – med "omstart" klockan 11, enligt en brittisk regeringskälla.

Under fredagen hoppas EU-ledarna nå en uppgörelse som ska ligga till grund för den folkomröstning om fortsatt medlemskap i unionen som britterna ställs inför kanske redan den 23 juni.

"Alla får sitt drama"

Torsdagens första genomgång av frågan var klar redan vid 20.30-tiden. Därefter vidtog diskussioner i flyktingfrågan. Under natten väntades sedan enskilda samtal mellan olika ledare.

Statsminister Stefan Löfven (S) var när han anlände optimistisk om att en lösning nås. När han anlände tryckte han på det osäkra geopolitiska läget med flyktingkrisen och "ett allt mer aggressivt Ryssland".

– Vad vi inte behöver nu är ett försvagat EU. . . Det är viktigt för EU, det är viktigt för Sverige att Storbritannien är kvar.

Litauens frispråkiga president Dalia Grybauskaite sade i sin tur nästan rakt ut att förhandlingarna är ett spel för gallerierna.

– Alla kommer att få sitt eget lilla drama – sedan kommer vi att komma överens, sade hon med ett snett leende.

"Stjäl våra jobb"

Nya invandringssiffror från Storbritannien visar att över 2 miljoner EU-medborgare nu arbetar i landet, varav 215 000 kom bara i fjol. De britter som upplever att EU-medborgare "stjäl våra jobb" eller snyltar på välfärdssystemet får därmed vatten på sin kvarn.

I förslaget finns en rättighet för ett medlemsland att ansöka om att dra i en "social nödbroms" – stoppa eller dra ned på olika bidrag till andra EU-medborgare när de arbetar i det egna landet. EU-kommissionen ger på förhand Storbritannien grönt ljus för nödbromsen.

Wiktor Numelin/TT
Nigel Farage från uttalat EU-fientliga Ukip tar tillfället i akt att såga den uppgörelse som sannolikt väntar om Storbritannien: "Som att sälja en bil utan att veta om motorn funkar".