Nyheter Ekonomi Sverige

Nu ska löner kartläggas varje år

Förslaget om årliga lönekartläggningar väntas få en majoritet i riksdagen.
Förslaget om årliga lönekartläggningar väntas få en majoritet i riksdagen.

Svenska företag ska återigen genomföra årliga lönekartläggningar i syfte att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.De nya reglerna träder i kraft vid årsskiftet, enligt ett förslag som regeringen lämnar över till lagrådet.

Alliansregeringen ändrade diskrimineringslagen så att företag inte längre behövde göra lönekartläggningar mer än vart tredje år. Kravet begränsades till företag med fler än 25 anställda – men nu återinförs den tidigare gränsen: Arbetsgivare med minst tio anställda ska dokumentera arbetet med kartläggning av kvinnors och mäns löner.

– Det vi tydligt ser och får kraftiga signaler om, inte minst från flera olika fackförbund, är att det aktiva arbetet mot lönediskriminering har hamnat på efterkälken, säger kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Regeringen väntas få stöd av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

– När det gäller lönekartläggningar, så är vår uppfattning i Liberalerna att det var olyckligt att man tog bort lönekartläggningarna varje år, säger Fredrik Malm, Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, till Ekot.

Förslaget kritiseras dock av Centern, som i ett pressmeddelande kallar det för ett slag i luften som skadar både företag och jobb.

Alice Bah Kuhnke avfärdar invändningarna:

– Detta är ett verktyg som utredningen visar har effekt. Självklart behövs det mycket mer, säger hon.

Anders Ahlgren/SvD/TT
Kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.