Nyheter Världen

Nu står det mellan May och Leadsom

Energiministern och premiärministerkandidaten Andrea Leadsom, vars bakgrund inom finanssektorn nu granskas. Arkivbild.
Energiministern och premiärministerkandidaten Andrea Leadsom, vars bakgrund inom finanssektorn nu granskas. Arkivbild.

Ledarvalet i brittiska Tories står nu mellan Theresa May och Andrea Leadsom. Vinnaren blir också premiärminister.För Andrea Leadsom har uppförsbacken vuxit. Blickarna riktas mot hennes cv.

Innan hon blev politiker jobbade Andrea Leadsom, som i dag är energiminister, i finanssektorn. I en intervju med BBC i helgen sade Leadsom bland annat att hon arbetslett "enorma team".

Men fem ex-kollegor till energiministern på fondförvaltaren Invesco, som nyhetsbyrån Reuters har talat med, uppger att hon inte haft någon framträdande roll alls.

Före torsdagens omröstning bland Tories 330 ledamöter i parlamentet tvingades Leadsom försvara de uppgifter hon lämnat om sin bakgrund.

– Mitt cv är korrekt, sade hon till Sky News.

May storfavorit

Frågan är om diskussionen kring Andrea Leadsom förmår rubba hennes chanser att efterträda David Cameron som partiledare i Tories och premiärminister i Storbritannien.

Inrikesminister Theresa May är storfavorit. Men Leadsom har tungt stöd, bland annat från Boris Johnson, tidigare Londonborgmästare och frontfigur för brexit-kampanjen.

Det är det konservativa regeringspartiet Tories cirka 150 000 medlemmar som slutgiltigt avgör vem som ska bli ny partiledare och premiärminister. Enligt planerna ska denna omröstning hållas först den 9 september, men en växande grupp inom Tories kräver att processen skyndas på, rapporterar BBC.

Taktikröstning

Helt enligt oddsen var det justitieminister Michael Gove som åkte ut i torsdagens partiomröstning.

Att den ende manlige kandidaten skulle röstas bort var väntat. Men Goves kampanjchef Nick Boles rapporterades inför omröstningen ha skickat sms till ledamöter som stödjer Theresa May och uppmanat dem att taktikrösta på Gove, för att utesluta Andrea Leadsom ur ledarstriden.

I meddelandet, som publicerats i sociala medier, skriver Boles bland annat att tanken på Leadsom som premiärminister är djupt skrämmande. Sedan det läckte har Boles bett om ursäkt.

Utsatta för press

Han är dock inte den enda som inför omröstningen har utsatt parlamentsledamöterna för påtryckningar. Organisationen Leave EU har enligt The Telegraph bombarderat May-supportrar med uppmaningar att i stället rösta på Leadsom. Annars, varnar organisationen, kommer ledamöterna att tappa stöd i sina valkretsar.

– Tonen var till en början artig men har sedan blivit mer och mer gäll, det sägs vara förräderi att rösta på May, säger en anonym parlamentsledamot till The Telegraph om meddelandena.

Matt Dunham/AP/TT
Favoriten i premiärministerstriden, inrikesminister Theresa May.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset