Nyheter Ekonomi Världen

Nu väntar rörig skilsmässa för EU

Storbritannien har sagt sitt. Landet kommer att lämna EU. Men det är en skilsmässa som inte kommer att hända över en natt.

Britterna har röstat och premiärminister David Cameron, som kampanjat för att stanna i EU, har inget annat val än att meddela att han respekterar folkets mandat. Samtidigt väntas finansdepartementet, den brittiska centralbanken och Europeiska centralbanken (ECB) snabbt rulla ut sina krisplaner för att förhindra kaos på marknaderna.

Det är svårt att förutspå exakt vad som väntar nu, eftersom situationen är unik. Men räkna med en lång och utdragen skilsmässa kantad av kaos, oro och ett stort mått av rörighet.

Artikel 50

– Det här är verkligen en helt ny situation. Jag tror ingen hade tänkt att det här skulle kunna hända. Många länder köar för att vara med, och helt plötsligt vill ett stort EU-land inte vara med längre, säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Den enda lagliga vägen ut ur EU är genom att åberopa artikel 50 i EU-fördraget. Då har Storbritannien två år på sig att förhandla fram hur den nya relationen med EU ska se ut. Klockan börjar ticka så snart Cameron meddelar Bryssel om landets avsikter att lämna unionen. Finns inget nytt avtal efter två år så upphör ändå landets EU-medlemskap (om inte alla EU-länder är överens om en förlängning).

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt svår förhandling, och jag tror inte att alla europeiska länder kommer att visa jättemycket god vilja. Det kommer nog bli brokigt och ta tid. Men jag tror inte att Sverige kommer vara bland de länder som ställer till mest problem, säger Björn Fägersten, Europachef på Utrikespolitiska Institutet.

Skulle Storbritannien ångra sig är det möjligt att gå med i EU igen, men det är en ganska krånglig process i vilken britterna skulle behöva ansöka om medlemskap under artikel 49 i EU-fördraget, precis som länder som Turkiet och Albanien.

Kan bli dominoeffekt

Det brittiska beslutet riskerar också att leda till en dominoeffekt för EU-bygget, enligt Ulrika Mörth.

– Allt fler kommer att ifrågasätta EU-medlemskapet, och det kan leda till förenklade debatter som det vi sett i Storbritannien. Samtidigt måste politikerna ta på allvar om människor känner att de inte förstår EU, att de tycker att det finns ett demokratiskt underskott och för mycket byråkrati.

Rent inrikespolitiskt kommer framtiden också att bli en utmaning för David Cameron, som i hög grad kommit att personifiera den fråga som britterna nu röstat emot.

– Det är svårt att säga om han måste avgå, men det kommer att bli väldigt svårt för honom. Han har ställt sin politiska prestige på spel, helt klart.