Sport

Nuncio - ett fenomen

Sagan om Nuncio fortsätter. På lördagen vann han Årjängs stora sprinterlopp på 1.09,7. Örjan Kihlström satt lugn i sulkyn när de enkelt passerade ledande Tycoon Conway Hall i god tid före mål.

Tränaren Stefan Melander brukar använda superlativen otrolig, fantastisk och enorm för att beskriva sin stjärnhäst.

Efter lördagens seger sade han:

– Nuncio är ett fenomen. Det föds någon sådan vart tionde år.

Nuncio gjorde 48:e starten och tog 32:a vinsten som gav 600 000 kronor i prispengar.

En enorm prestation.

Minst lika häpnadsväckande är att han ännu aldrig varit sämre än trea (14 andrapris och två tredjepris) – trots att han tävlat mot världens bästa från debuten i USA för tre år sedan.

– Hästen har inga svaga sidor alls. Han är snabb och stark, det spelar ingen roll vilken position han har, segerviljan är otrolig, berömde Örjan Kihlström som kört i de fyra senaste starterna.

I Elitloppet blev det en andraplats i försöket men seger i finalen. För en månad sedan blev femåringen tvåa i Oslo Grand Prix bakom svenska stoet Your Highness.

Från yttersta startspåret bakom bilen satsade Kihlström rejält från start och var tidigt framme utvändigt om ledaren Tycoon Conway Hall. Efter 500 meter kom Dante Boko (Adrian Kolgjini) i tredjespår men blev inte nedsläppt av Kihlström.

– Nej, jag ville inte ha Dante Boko framför mig, det skulle innebära att jag måste ut i tredjespår rätt så tidigt för att runda honom. Nuncio trivs dessutom utvändigt om ledaren och man har rätt så bra självförtroende när man kör honom. Nu vann han med krafter kvar och var lika bra som tidigare, sade Kihlström.

Sugen på Frankrike

Vinnaren i Årjängs sprinterlopp är inbjuden att starta i miljonloppet Hugo Åbergs memorial på Jägersro tisdag 26 juli. Men Melander är inte säker om det blir start.

– Jag får se hur Nuncio mår på måndag och tisdag. Jag får köra lite med honom då. Huvudloppet för honom är ju Jubileumspokalen på Solvalla om en månad. Vi får se.

Melander berättade i alla fall att han är sugen på att prova Nuncio på Vincennes-banan i Frankrike kommande vinter.

Thomas Uhrberg tog en V75-trippel bakom Takethem (V75-1), Conrads Definitif (V75-2) och Västerbo Exact (V75-6). Dessutom var han tvåa med Tycoon Conway Hall bakom Nuncio.

– En fantastisk dag. Takethem vann lätt från spets. Conrads Definitif tränar jag själv och han avslutade bra i tredjespår till knapp seger. Västerbo Exact har utvecklats enormt på slutet och vann på ett fint sätt, kommenterade Jägersrokusken.

Uhrberg har tagit en V75-trippel tidigare i karriären. Även den kom i Årjäng – för exakt tio år sedan.

Segertrion var Ted Sandyman, Kismet La Marc och Sweden Lundbäck.

– Jag gillar verkligen Årjäng, log Thomas Uhrberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset