Sport

Nuncio igen efter snällt lopp

Nuncio och kusken Örjan Kihlström vann Jubileumspokalen på Solvalla. Här när de vann Elitloppet i år. Arkivbild.
Nuncio och kusken Örjan Kihlström vann Jubileumspokalen på Solvalla. Här när de vann Elitloppet i år. Arkivbild.

I de flesta segerlopp har Nuncio gjort grovjobbet utvändigt ledaren. I Jubileumspokalen på Solvalla fick han en fin rygglöpning och kunde vänta med attacken till upploppet.– Kul att Nuncio fick ett snällt lopp för en gång skulle, det var han värd, sade segerkusken Örjan Kihlström.

Nuncio tog seger nummer 33 i 49:e starten. Han har ännu aldrig varit sämre än trea och vinnartiden 1.10,5 över medeldistans var svenskt rekord.

– Alla orden är egentligen sagda om Nuncio, sade tränaren Stefan Melander.

– Han är så otroligt cool och så intelligent och så otroligt bra. Det är på ett sätt helt overkligt.

Förstapriset var en miljon kronor och femåringen har snart sprungit in 24 miljoner kronor.

Kihlström har kört Nuncio sex gånger, vunnit fyra gånger och tagit två andraplatser. Första andraplatsen var i Elitloppsförsöket men han vann sedan finalen. Det blev även silver i Oslo grand prix.

Kihlström hittade andrapar utvändigt, i rygg på stallkamraten Volstead som höll tempot uppe utvändigt om ledaren Spartan Kronos. Första varvet travade på snabba 1.10,2.

– Det är klart att jag trodde på bra chans då och han kunde ha sträckt på sig lite till om det hade behövts. En fantastisk häst, sade Kihlström.

Örjan Kihlström hade en suverän kväll på Solvalla. Han vann ytterligare tre V75-lopp med Caddie Lisiseux, French Laundry och Bostonz Credit. Treåriga Caddie Lisieux vann på 1.11,5 – med krafter kvar.

Tvåa bakom Nuncio var Explosive de Vie med 21-årige Kevin Oscarsson i sulkyn som körde ett perfekt lopp.

EM för ston blev en härlig fajt mellan svenska Some Summit (Jörgen Sjunnesson) och franska Anna Mix (Erik Adielsson). Den förstnämnda forcerades till spets efter 700 meter, medan Anna Mix tvingades inleda i fjärde- och tredjespår innan hon kom fram utvändigt om ledaren.

Tempot låg kring 1.11,5 och inne på upploppet stod det bara mellan Some Summit och Anna Mix.

Sida vid sida passerade de mållinjen.

– Jag trodde vi hade förlorat men är väldigt glad över att jag hade fel. Anna Mix är enastående, det är helt otroligt det hon gör här. Hon fick ett extremt tungt lopp men ville verkligen vinna, berömde Erik Adielsson.

Anna Mix ägs av franske topptränaren Franck Leblanc. Efter ett par starter i Norden kom stoet i träning till Sofia Aronsson. Nu kom andra raka segern och Aronsson har gjort ett väldigt bra tränarjobb. Hon har ändrat på några detaljer och utvecklat henne ytterligare.

– Hon har enorma krafter och det är inte roligt att ha Anna utvändigt om sig. Det är en världsstjärna som är väldigt roligt att ha i stallet, att träna henne gör livet mycket roligare, sade Axevallatränaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset