Nyheter Världen

Ny broms i Clintons valmaskineri

Förre utrikesministern och presidentaspiranten Hillary Clinton talar på ett valmöte. Arkivbild.
Förre utrikesministern och presidentaspiranten Hillary Clinton talar på ett valmöte. Arkivbild.

Demokraternas Hillary Clinton får nygammalt grus i valmaskineriet i kampen om Vita huset. I en färsk rapport flyttas åter fokus till hennes utrikesministertid och anklagelser om att hon misslyckats med att skydda amerikanska diplomater i Libyen.

Rapporten har släppts av republikaner i kongressen. Den har tagit över två år att slutföra och kostat skattebetalarna kring sju miljoner dollar. Men det finns inga tecken på att de 800 sidorna innehåller något sprängstoff. Däremot kan den innebära att Clintons valkampanj gång på gång tvingas gå i svaromål på frågor som göder republikanernas bild av att hon gjorde för lite för att rädda amerikanska liv.

Som så många gånger tidigare anklagas både Clinton och president Barack Obama för att ha agerat senfärdigt när larmet gick om att USA:s konsulat i Benghazi angreps. Fyra amerikaner och flera libyer dödades, och USA:s Libyenambassadör Christopher Stevens fanns bland offren.

– Vi förväntar oss att regeringen ska göra allt för att rädda livet på amerikaner som tjänstgör i skymundan. Detta skedde inte i Benghazi, säger Mike Pompeo, en av de republikanska kongressledamöter som står bakom rapporten.

Clintonkampanjens pressekreterare är inte imponerad av retoriken och avfärdar kommitténs arbete som en "partipolitisk bluff".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset