Utbildning Nyheter Ekonomi Sverige

Ny CSN-chef van driva in skulder

Centrala studiestödsnämnden (CSN) har fått en ny generaldirektör med bakgrund inom polisen och Kronofogden. Arkivbild.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) har fått en ny generaldirektör med bakgrund inom polisen och Kronofogden. Arkivbild.

Sverige går varje år miste om miljarder genom att personer bosatta utomlands inte betalar sina studieskulder. Att driva in dem blir en viktig uppgift för CSN:s nya chef Christina Forsberg.

Den nya generaldirektören har sedan i höstas vikarierat på posten. På torsdagen utsågs hon formellt till chef för Centrala studiestödsnämnden. Av gymnasieminister Aida Hadzialics uttalande framgår vilka förhoppningar regeringen ställer på henne:

"CSN är ryggraden i utbildningssystemet men det är samtidigt ingen välgörenhetsorganisation. Därför är jag glad att kunna anställa en person som Christina Forsberg som bland annat varit indrivningschef på Kronofogden samt länspolismästare".

Miljardskulder

– Vi vet att 65 000 personer som bor utomlands har lån hos CSN som de inte betalar tillbaka. Det handlar om nio miljarder kronor, det är mycket pengar, säger Aida Hadzialic till Dagens Nyheter.

Christina Forsberg sätter stort hopp till ökat internationellt samarbete för att driva in skulder utomlands.

– Det här är frågor som är internationellt intressanta, för många fler än Sverige. Det kommer att hjälpa oss i vårt uppdrag, det är jag övertygad om, säger hon till TT.

Internationella avtal

Hon pekar på att Sverige nyligen slutit avtal med Storbritannien och Nederländerna om att utbyta adressuppgifter, en förutsättning för att skicka ut krav. CSN ser också över regelverket. Christina Forsberg jämför med Skatteverket som har avtal om dubbelbeskattning och Kronofogden som har avtal med andra länder om indrivning.

– De reglerna täcker inte studiestödsskulder. Vi har i stället en ordning där vi skriver avtal med företag som har indrivningsverksamhet i andra länder. Men det är intressant att se om det skulle gå att utveckla vår förmåga genom att få internationella avtal. Den frågan ska vi definitivt pröva, säger den nyutnämnda generaldirektören och tillägger:

– De finns mer på agendan men jag kan inte släppa det i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset