Nyheter Världen

Ny dödlig sjukhusattack i Syrien

Räddningsarbetare samlas vid sjukhuset som attackerades på tisdagen. Bilden är från Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.
Räddningsarbetare samlas vid sjukhuset som attackerades på tisdagen. Bilden är från Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.

Trots ansträngningar att blåsa liv i fredsprocessen fortsätter våldsamheterna i Syrien. Den hårt ansatta staden Aleppo skakas av ytterligare en dödlig attack mot ett sjukhus.FN:s säkerhetsråd kräver att sjukhus i stridsområden skyddas.

Fredsprocessen i Syrien för en tynande tillvaro och samtidigt som FN-sändebudet Staffan de Mistura har träffat den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva blev det tydligt vilken utmaning som fredsmäklaren står inför.

Den syriska storstaden Aleppo, som den senaste tiden upplevt en våldsam upptrappning av striderna, har på nytt utsatts för beskjutning och flygattacker. Minst tre kvinnor har dödats och ytterligare 17 personer har skadats i rebellbeskjutning av sjukhuset al-Dabbit i Muhafazadistriktet, skriver nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till syriska statliga medier.

Många döda

Den syriska armén uppger i ett uttalande att rebeller genomfört en storskalig attack i Aleppo och beskjutit civila områden med raketer. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) bekräftar att beskjutningen av sjukhuset dödat och skadat flera människor. Sammantaget har 19 personer dödats och omkring 80 skadats i regimkontrollerade områden av staden under tisdagen, enligt SOHR som citeras av Reuters.

Sedan den 22 april har över 250 personer dödats i och omkring Aleppo, bland annat i flera flygräder mot kliniker och sjukhus. Frivilligorganisationen Vita hjälmarna har arbetat hårt för att undsätta nödställda människor, men volontärerna är inte på plats vid sjukhuset i Muhafaza.

"Vi vill hjälpa alla syrier som är i behov av vård men i det här fallet går det inte eftersom sjukhuset kontrolleras av Assadregimen. De skulle döda oss" skriver organisationens mediekontakt Khaled Khatib till TT i ett meddelande.

Nya flygattacker

FN:s säkerhetsråd ska senare under tisdagen rösta om en resolution som ska stoppa attacker mot sjukvårdsinrättningar.

Efter ett kortare uppehåll under morgonen har också regimen återupptagit sina flyganfall mot rebellkontrollerade områden i östra Aleppo, enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.

Efter samtal med Staffan de Mistura säger Sergej Lavrov att han hoppas på ett beslut om ett nytt vapenstillestånd i Aleppo inom kort. Den blodiga beskjutningen och frekventa flygbombningen av staden har med plågsam tydlighet visat att den två månader gamla vapenvilan, som medlades fram av USA och Ryssland, i princip har havererat.

de Mistura hoppfull

Om en ny överenskommelse om lokala eldupphör också omfattar Aleppo finns hopp om att fredssamtalen kan fortsätta, enligt de Mistura.

På tisdagseftermiddagen enades FN:s säkerhetsråd kring en resolution som kräver att kliniker och sjukhus som är utsatta i stridsområden måste skyddas. Resolutionen lades fram som en följd efter förra veckans attack mot ett sjukhus då minst 30 personer dödades.

Säkerhetsrådet möts åter under onsdagen för att diskutera krisen i Aleppo. Mötet är påkallat av Frankrike och Storbritannien.

AP/TT
Räddningsarbetare samlas vid sjukhuset som attackerades på tisdagen. Bilden är från Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.