Nyheter Världen

Ny dom om folkrättsbrott i Syrien

I dag meddelar Södertörns tingsrätt dom i ett uppmärksammat fall rörande folkrättsbrott och tortyrliknande misshandel i Syrien. Arkivbild.
I dag meddelar Södertörns tingsrätt dom i ett uppmärksammat fall rörande folkrättsbrott och tortyrliknande misshandel i Syrien. Arkivbild.

I dag meddelar Södertörns tingsrätt dom i ett uppmärksammat fall rörande folkrättsbrott och tortyrliknande misshandel i Syrien. Rättegången har tagits om, sedan offret hittades vid liv i Turkiet.

Händelsen inträffade sommaren 2012. En man bands vid en stol och misshandlades så svårt att svenska åklagare senare valde att beskriva misshandeln som tortyrliknande. Delar av misshandeln filmades och lades upp på Facebook.

Där hade det kunnat sluta, men materialet hamnade hos svenska brottsutredare tillsammans med namnet på en av gärningsmännen, en person som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han dömdes först till fängelse i fem år. Sedan beslutades det att målet skulle tas om, efter att en Expressenreporter hittade det tidigare oidentifierade offret i Turkiet efter att domen meddelats.

Offret förhördes av turkisk polis och inställde sig sedan personligen vid förhandlingen i tingsrätten. De uppgifter som framkommit har lett till att åklagarna nu yrkar på ett betydligt längre fängelsestraff än vad den misstänkte mannen tidigare dömts till.

Domen meddelas klockan 11.