Nyheter Världen Sverige

Ny flyktinglag kan öka polisbörda

Flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Arkivbild.
Flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Arkivbild.

Asylsökande som ska utvisas ska inte få bidrag och inte heller få bo på asylboenden, föreslår regeringen. Lagändringen ska få fler att återvända. Men polisen fruktar en ökad arbetsbörda – och att fler går under jorden.

Enligt dagens regler upphör rätten till bidrag och boende först när man lämnar landet och närmare 2 000 personer bor kvar på flyktingförläggningar, trots att de ska utvisas.

– Gör vi inte något nu, så kommer den siffran att växa månad för månad, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Polisen och Migrationsverket anser att den nya lagen kan leda till att fler lämnar landet – samtidigt som man fruktar att den också kan leda till att fler flyktingar stannar kvar illegalt.

Få utvisningar

Av 11 000 utvisningsärenden förra året lyckades gränspolisen verkställa 3 000. Polisen har nu över 20 000 ärenden och räknar med att klara av 4 000 i år.

– En av de huvudsakliga orsakerna till att polisen har svårt att verkställa är att personer har avvikit och gått under jorden, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen.

Men enligt Polismyndighetens analys kan det mest resurskrävande med den nya lagen bli att avvärja bråk och att hjälpa Migrationsverket och Kronofogden när nekade ska lämna asylboendena.

– Det som är komplicerat är att många av anläggningsboendena inte ligger i tätorter utan i områden som inte har jättetät polisnärvaro. Det kan komma att innebära en svårighet och utmaning för polisen, säger Patrik Engström.

Kritik mot överenskommelsen

De skärpta reglerna är en del av flyktingöverenskommelsen, som regeringen nådde tillsammans med de borgerliga partierna i oktober. Vänsterpartiet kallar förslaget ett "signalpolitiskt hafsverk".

– Människor som fått nej ska lämna, men kastar man ut dem kommer de förlora kontakten med myndigheten som försöker få dem att återvända, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för V.

Läs också