Nyheter Världen

Ny flyktingström oroar EU

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

EU befarar att allt fler flyktingar ska försöka ta sig den farliga vägen över Medelhavet till Italien.– Det är klart att det är oroväckande, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

EU:s migrationsministrar ska på fredag diskutera flyktingsströmmen över Medelhavet. Antalet som tar sig från Turkiet till Grekland har minskat kraftigt sedan EU:s flyktingsamarbete med Turkiet började den 20 mars. I mars kom nästan 27 000 den vägen. I maj hade antalet sjunkit under 2 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men antalet migranter och flyktingar som försöker ta sig den ännu farligare vägen från Nordafrika till Italien är på samma nivå som våren 2015. Omkring 47 000 till och med maj, enligt UNHCR.

Många dör

– Nu kommer sommaren och vi vet att det finns en risk att antalet kommer att fortsätta att öka, säger Johansson.

UNHCR uppgav i slutet av maj att drygt 2 500 flyktingar har omkommit i Medelhavet i år, varav drygt 2 100 på väg till Italien i sjöodugliga gummibåtar eller gamla träbåtar.

Problemet för EU är att det i Libyen inte finns någon regering som har kontroll över landet och som man kan samarbeta med för att bekämpa flyktingsmugglarna.

– Det är först då man kan få stopp på detta. Under tiden måste man försöka rädda så många liv man kan, säger Morgan Johansson.

På fredagens EU-möte väntas bland annat EU:s och Italiens kontakter med Libyen tas upp. Frågan om utökade räddningsinsatser kan också komma att diskuteras.

Blir tuffare

– Om vi får en sådan förfrågan så måste vi väga det mot behoven i Sverige. Det kommer att vara tuffare för oss den här gången, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

EU-kommissionen väntas på mötet också redogöra för sitt mer långsiktiga förslag om att EU i samarbetsavtalen med afrikanska länder tydligare ska kräva åtgärder mot migrationsströmmarna i utbyte mot ekonomiskt stöd.

Även flyktingsituationen i Grekland kan komma att tas upp. Där har 46 000 flyktingar strandat sedan vägen mot norra Europa genom västra Balkan stängdes i vintras.

EU har ännu inte fått fart på det fördelningssystem som ska fördela 160 000 asylsökande i främst Grekland och Italien. Grekland har inte heller, som tänkt, återfört många av de migranter och flyktingar som kommit till grekiska öar efter att flyktingsamarbetet med Turkiet började 20 mars. En orsak är att det grekiska rättsväsendet inte har ansett att Turkiet är ett säkert land för asylsökande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset