Nyheter Världen

Ny framstöt om turkisk flyktingkvot

EU:s ordförandeland Nederländerna hoppas att EU ska kunna byta hundratusentals kvotflyktingar från Turkiet mot att landet tar tillbaka samtliga som försöker ta sig in via Grekland.

En uppgörelse kan komma inom kort, hävdar Diederik Samsom, partiledare för de nederländska socialdemokraterna, PvdA.

– Jag tror att det finns en realistisk chans i vår att en grupp ledande EU-länder kommer att nå en uppgörelse med Turkiet om en laglig migrationsväg för ett par hundra tusen flyktingar om året, i utbyte mot att de tar tillbaka alla som kommer via Grekland, säger Samsom till tidningen De Volkskrant.

Samsom – vars parti sitter i den nederländska regeringen, i koalition med premiärminister Mark Ruttes liberala VVD – säger sig ha fört "intensiva" diskussioner i frågan med Tyskland, Österrike och Sverige, skriver nättidningen EU Observer.

Tanken på att ta emot kvotflyktingar direkt från Turkiet lanserades i höstas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med ett antal andra EU-länder, däribland Sverige. Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnade då tanken, men betonade samtidigt att Sverige i nuläget inte anser sig kunna ta emot ytterligare flyktingar.

Ett nytt möte i frågan har tidigare utlovats till i februari, i samband med EU:s nästkommande toppmöte den 18–19 februari.