Sport

Ny GP-seger gav Hamilton VM-övertag

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton.

Mercedes fortsätter dominera Formel 1-cirkusen.I Ungerns GP vann Lewis Hamilton, närmast före stallkollegan Nico Rosberg.– Vilken dag, sade Hamilton, som tar över totalledningen i mästerskapen, i segerintervjun.

Mercedesförarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg har varit i särklass under årets Formel 1-säsong. Inför Ungerns GP låg duon i topp i sammanlagda mästerskapet, Rosberg en poäng före Hamilton.

Efter söndagens race är platserna de omvända.

Starten avgörande

Hamilton, som kraschade under fredagens träning, vann före Rosberg, och tar över totalledningen i sammandraget – för första gången den här säsongen.

Rosberg startade loppet i pole position, men Hamilton tog sig förbi redan under det första varvet och var sedan relativt ohotad.

– Starten betydde allt, sade Hamilton i segerintervjun och fick medhåll av Rosberg:

– Allt avgjordes redan i starten. Jag fick inget utrymme och sedan var det kört, i princip. Det är omöjligt att köra om på den här banan, sade han.

När Hamilton körde över mållinjen fick han beröm över radion.

"Grymt race, Lewis. Bra kört", sade teamets ingenjörer.

– Det är otroligt, ett bra resultat för hela teamet. Vilken dag, sade Hamilton.

Vinsten var brittens femte i Ungerns GP i karriären, mer än någon annan.

Trea i loppet blev Red Bull-föraren Daniel Ricciardo.

Misslyckad dag för Ericsson

För Marcus Ericsson – och hans Sauber-stall – blev tävlingen en stor besvikelse. Svensken slutade på 20:e plats. Brasilianen Felipe Nasr, teamets andra förare, blev 16:e man.

– Största problemet var att starta från depån. Det här är en svår bara att köra om på. Det var inget lyckat race, dessutom hade vi problem med motorn. Mycket var negativt, men vi tog oss i mål. Och det är alltid något, sade Ericsson till Viasat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset