Sport

Ny Linköpingsseger mot Skellefteå

Linköpings målvakt David Rautio räddade två frilägen i segermatchen mot Skellefteå.
Linköpings målvakt David Rautio räddade två frilägen i segermatchen mot Skellefteå.

Många tyckte att Linköping skulle satsa på talangen Marcus Högberg som förstemålvakt före säsongen.De är garanterat färre som gör för tillfället.Efter ännu en toppmatch när tabellettan Skellefteå besegrades med 5–2 leder David Rautio flera målvaktsligor.

David Rautio värvades från Luleå inför förra säsongen och delade på målvaktsposten med nio år yngre Marcus Högberg.

Men i SM-semifinalspelet petades Rautio – och LHC valde att satsa på sin unga talang.

Högberg ansågs ha en högre potential och många, både experter och fans, ansåg att han borde fått rollen som förstemålvakt i höstas.

Då har Rautio svarat med att göra en av sina absolut bästa säsonger hittills i karriären.

Bästa procenten

Med 1.83 släpper han in minst antal mål i snitt och har med 92,08 dessutom bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i SHL så här långt.

– Jättekul att det går bra och jag känner mig väldigt trygg med utespelarna. Det är absolut viktigast, sifforna är mer sekundära. Sådant kan jag i så fall titta på efter säsongen, menar 30-åringen.

Han har vaktat kassen betydligt mer än Högberg på sistone – men känner sig ändå inte som någon förstemålvakt.

– Nej, vi har en stenhård konkurrens. Det är bara att gå ned till varje träning och visa att man verkligen vill stå nästa match. Numera har så gott som alla lag i SHL två bra målvakter, det har hänt mycket bara under de tio senaste åren.

Andra raka

Skellefteå har varit rena skräckmotståndaren för LHC på senare år – laget har 8–22 i möten de tre föregående säsongerna.

Sedan blev det också stryk i höstens två matcher (en efter straffar) – men nu har östgötarna vunnit två raka drabbningar med 5–2 under januari och februari.

– Skönt att vinna givetvis, men alla gamla matcher betyder inget i dag. Både vi och Skellefteå har ju bytt ut en massa spelare de senaste åren. De har ett riktigt bra lag och vi måste prestera på topp för att vinna.

Precis som man gjorde under tisdagen – med hög fart och aggressiv forechecking. Efter drygt halva första perioden hade Gustav Forsling och Broc Little ordnat 2–0.

Vilmos Gallo, 19-årig energispruta från Ungern, ökade sedan på dubbelt till 4–0 och Skellefteå var ett slaget lag.

– Vilmos gjorde två mål på tre matcher då han debuterade i ungerska landslaget förra veckan. Sedan återvänder han och gör en kanonmatch. Han är en riktig solskenshistoria, framhåller tränaren Dan Tangnes.