Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Ny medling om kidnappad svensk

En FN-patrull på uppdrag norr om Timbuktu i Mali. Svensken Johan Gustafsson har hållits fången av terrorister i landet i över fyra år. Arkivbild.
En FN-patrull på uppdrag norr om Timbuktu i Mali. Svensken Johan Gustafsson har hållits fången av terrorister i landet i över fyra år. Arkivbild.

Ytterligare en video har släppts med den kidnappade Johan Gustafsson, som hålls fången av en extremistgrupp i Mali.Nu inleds åter förhandlingar om ett eventuellt frigivande.

I veckan ska den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) träffa företrädare för den terrorrörelse som håller Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan gisslan.

Samtidigt uppges en ny video ha släppts med Gustafsson och McGowan, enligt organisationen Site som övervakar extremister på nätet.

Men tiden är knapp för att enas om en frigivning.

– Om de inte kan acceptera en överenskommelse är förhandlingarna över från vår sida, säger Imtiaz Sooliman, ordförande i GOTG, till TT.

Organisationen har varit i Mali flera gånger för att medla med terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Men jihadisternas krav har hittills varit omöjliga att möta, enligt Imtiaz Sooliman.

– Vi har ingen möjlighet att betala en stor lösesumma. Och som organisation har vi ingen möjlighet att utväxla fångar.

GOTG har tidigare förhandlat i gisslansituationer med bland andra al-Qaida i Jemen och med somaliska pirater. Imtiaz Sooliman hoppas fortfarande kunna enas med Aqim om en frigivning.

Det var den 25 november 2011 som Johan Gustafsson, Stephen McGowan och ytterligare en man fördes bort av beväpnade män i Timbuktu.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om en ny video.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset